• Bil
  • Bæredygtighed

6 uundværlige apps til el-bilferien sydpå

Skal du udfordre Kasselbakkerne eller til Comosøen i elbil til sommer? Så kræver det mere forberedelse, end du er vant til, fortæller FDM-ekspert
  • 13.06.2023
  • Nikolaj Henum

Del artikel

Skal du udfordre Kasselbakkerne eller til Comosøen i elbil til sommer? Så kræver det mere forberedelse, end du er vant til, fortæller FDM-ekspert

Rigtig mange danskere har de seneste år skiftet benzin- eller dieselbilen ud med el – det gælder også firmabilister.

Og selvom din elbil måske fungerer forrygende i hverdagen, kræver det ekstra god forberedelse, hvis du vil invitere familien på roadtrip. Her skal du skrue ned for dit improvisatoriske Benny-gen og op for din indre Egon Olsen og lave en plan, der er timet og tilrettelagt i bedste Olsen-banden-stil.

En tur gennem Tyskland - uden de rette apps - kan nemlig hurtig aktivere rækkeviddeangsten. Men det er der heldigvis råd for, fortæller Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM med speciale i elbiler.

- Når du drager på ferie i elbilen, er det vigtigt at planlægge turen rigtig godt på forhånd - og ikke mindst at du har downloadet de relevante apps. Ellers risikerer du at blive overvældet af ladestress undervejs. Er du velforberedt, vil du til gengæld få en rigtig god oplevelse.

Planlægning hjemmefra er nøglen

Hvis du tror, udlandet er milevidt foran Danmark med hensyn til problemfri ladeinfrastruktur, så vil du blive fælt skuffet. Trods klichéen ”ordnung muss sein” vil du opleve, at Danmark på dette punkt er paradis sammenlignet med Tyskland, det gælder også mobildækning. Download derfor relevante apps, før du kører sydpå – ellers kan det både blive surt og dyrt.

- Desværre findes der ikke én enkelt app, som klarer alt for dig, og mange steder kan du kun betale med en bestemt app eller via en QR-kode - ikke med kreditkort. Hvis mobildækningen så også halter, vil du hurtigt få problemer. Derfor bør du downloade de væsentligste apps på forhånd. Det vil give en langt bedre oplevelse og ikke mindst mulighed for at oplade til en langt lavere pris, som kan variere mellem 2-12 kroner per kWh, forklarer Ilyas Dogru.

6 relevante apps til turen

Vi har bedt Ilyas Dogru fra FDM pege på nogle apps, du bør downloade inden turen – gerne på to telefoner, hvis den ene går ned. Flere af dem kan mange af de samme ting, men ikke en af dem løser alle dine udfordringer – så hav hellere en for meget end en for lidt.

A Better Routeplanner (ABRP) er en app målrettet elbilsejere. Den giver avanceret ruteplanlægning, viser ladestationer, beregner opladningstider og fortæller, hvornår det er tid til opladning. ABRP hjælper endvidere med at optimere elbilrejsen og spare energi.

Elli Charging appen hjælper dig med at finde ladestationer og tilbyder funktioner som planlægning af opladningstider, overvågning af opladningsstatus og mulighed for at integrere med smarte hjemmeenheder og energiforsyningssystemer.

Tesla Supercharger er i dag meget udbygget i forhold til ladeinfrastruktur og som elbilsejer – også af andre bilmærker - er der mulighed for at lade her. Du kan overveje at tegne et månedsabonnement hos Tesla, hvis det meste af dine opladning i udlandet foregår på Tesla SuperChargers

Ionity giver dig adgang til de mange Ionity lynladere langs de tyske motorveje. Har du downloadet den forinden og indtastet relevant data – er den nem at bruge. Ligesom du i forvejen kan se om ladestanderen er ledig. Ligeledes kan der være penge at spare med abonnement hos IONITY. Undersøg derfor priserne nærmere.

Shell Recharge kan du med fordel downloade. Den giver adgang til flere hundredetusinde ladepunkter i EU. Men vær obs på, at prisen på ladestationerne varierer. Denne app er især god til langsomme ladere

Chargemap er også nyttig at have. For den gør, at du kan betale via din telefon på mange ladestationer. Hvis du tilknytter appen, kan du foretage sikre transaktioner direkte fra din mobiltelefon. Vær obs på varierende priser fra ladepunkt til ladepunkt.

Kør fornuftigt og tjek hotellet

Ud over relevante apps er der ifølge Ilyas Dogru to ting, som vil sikre dig en bedre tur.

- Tænk dig godt om, når du trykker på speederen. Prøv at køre så stabilt som muligt, og ikke over 110 i timen – ellers bruger du væsentlig mere strøm, skal lade oftere og udgifterne stiger. Har du en bil, som lader meget hurtigt, kan du forkorte rejsetiden ved at køre hurtigere og tage flere korte ladestop, men det vil betyde øgede omkostninger.

Tænk også over, hvilket hotel du overnatter på. Mange hoteller har i dag opladningsmuligheder eller adgang til det lige om hjørnet, så du kan vågne til en fuldt opladet bil, fortæller Ilyas Dogru.

Lys forude for elbilister

Selv om elbilferien i dag kræver ekstra forberedelse, er der lys forude, påpeger Ilyas Dogru.

- Elbils-markedet er stadig i en læringsfase, og selv om det går stærkt, er infrastrukturen stadig kun undervejs. Men snart vedtager EU, at det skal være muligt at betale med kreditkort på alle ladestationer, og der skal være funktionsdygtige ladestationer med minimum 60 kilometers afstand. Når det bliver en realitet, vil oplevelsen straks være ganske anderledes, siger han.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.