• Fradrag
  • Bil

Dit kørselsfradrag stiger i 2024

Dit skattefradrag stiger næste år
  • 21.11.2023
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Forventningen om dyrere brændstof og værkstedsregninger giver dit et større befordringsfradrag og flere skattefri kørepenge næste år

Knap 1,2 mio. danskere trækker hvert år transporten mellem hjem og arbejde fra over skattebilletten, ligesom mange får en skattefri kilometergodtgørelse, fordi de stiller deres bil til rådighed for jobbet.

Næste år stiger satserne, fortæller Skatterådets formand Jane Bolander.

- Der er en mindre stigning i satserne, hvilket skyldes, vi forventer en beskeden stigning i benzinprisen fra i år til næste år. Derudover forventes udgifterne til vedligeholdelse af transportmiddel også at stige lidt. Alt det bliver taget med i en samlet beregning og påvirker naturligvis satserne i en opadgående retning.

Befordringsfradraget stiger med fire øre til 2,23 kr. pr. km mellem 25-120 km om dagen.

Og kører du over 120 km dagligt stiger satsen med to øre til 1,12 kr. pr. km for de efterfølgende kilometer.

Et fradrag, der er uafhængigt af, hvilket transportmiddel du bruger.

Ifølge bilisternes interesseorganisation FDM vil fradraget i 2024 give ca. 70 kr. ekstra i hånden, hvis du pendler 12.000 km, og det får ikke forbrugerøkonom Ilyas Dogru til at juble af begejstring.

– Vi må desværre konstatere, at befordringsfradraget ikke er tidssvarende, og det afspejler ikke de faktiske omkostninger, som pendlerne har. Skatterådet forventer da også stigende udgifter til bl.a. service og brændstof, men en så beskeden stigning ender med at være næsten ligegyldig for pendleren. Udover udgift til brændstof er den skattemæssige værdi af fradraget - altså hvor mange penge man har tilbage efter skat - blevet udhulet. Siden 2012 er skatteværdien af fradraget faldet fra cirka 33 til 25 procent, siger han.

Skattefri kørepenge for erhvervskørsel i egen bil

Stiller du din egen bil til rådighed for din arbejdsgiver, kan du i 2024 se frem til at få den høje sats på 3,79 kr. pr. km for de første 20.000 kørte kilometer årligt – en stigning på seks øre.

Herefter går du ned på den lave sat på 2,23 kr. pr. km - som stiger fire øre i forhold til i år.

Kører du 30.000 km årligt for jobbet, vil du altså næste år få udbetalt 1,600 kr. ekstra skattefrit til at dække de forventede øgede udgifter.

Business Danmark mener, at Skatterådet i årevis har undervurderet bilernes værditab.

– Trods mange års inflation har Rådet ikke opjusteret den såkaldte lave værditabssats - den er tværtimod faldet fra 0,27 kr. pr. km til 0,25 kr. de seneste 20 år, siger Lars Bundgaard formand for trafikpolitisk udvalg i Business Danmark.

Skatterådet benytter i beregningen af satserne to tal for bilens værditab. Den høje kørselssats beregnes ud fra et fast årligt værditab på 30.000 kr. svarende til 1,25 kr. pr. km. Derimod beregnes den lave kørselssats efter et værditab på 0,25 kr. pr. km.

Skatterådet har taget afsæt i en benzinpris på 15,94 kr. pr. liter ved beregningerne af satserne for 2024.

Ved fastsættelse af satserne indgår også et skøn over omkostninger til bilens vedligeholdelse, der bl.a. omfatter udgifter til service, udskiftning af sliddele, afbalancering af dæk, supplerende rustbehandling og forsikringer m.v.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.