• Arbejdsmiljø
  • Ledelse

Leder lægger flest "interessetimer" på jobbet

Rigtig mange danskere arbejder mere end, de egentlig er ansat til og får løn for. Lederne tager teten, men mange medarbejdere kopierer adfærden
  • 29.05.2023
  • Nikolaj Henum Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Ledere lægger flest ”interessetimer” på jobbet

Rigtig mange danskere arbejder mere end, de egentlig er ansat til og får løn for. Lederne tager teten, men mange medarbejdere kopierer adfærden.

Stempelurets tid er for længst passé på arbejdsmarkedet. Erstattet af det grænseløse fleksible liv, hvor job- og privatliv flyder sammen, og gør det vanskeligere for virksomheder og medarbejdere at navigere i et stressfyldt farvand.

Men hvordan går det så med det? Kan vi styre det, eller kommer vi til at bruge mere tid på vores arbejde, end vi egentlig skal. Et kvarter hist og en halv time her.

Helt ny undersøgelse lavet af Norstat for fagforeningen Business Danmark viser, at 4 ud af 10 danske lønmodtagere (42 pct) lægger flere timer i deres job, end de skal ifølge deres ansættelseskontrakt - og som de ikke får betaling for. Særligt ledere (62 pct) lægger ekstra ulønnede timer på jobbet.

- Jeg synes, det er overraskende, at så mange ikke bliver honoreret tilstrækkeligt for deres indsats, særligt i lyset af at det lige nu er arbejdstageres marked. Det er superfint at være engageret i sit job, men det behøver jo ikke gå ud over fritiden. Når virksomheder og ikke mindst ledelsen taler om det bæredygtige arbejdsliv, må man ifølge tallene konstatere, at vi mangler et stykke for at nå dertil, siger Jens Neustrup Simonsen, landsformand i fagforeningen Business Danmark.

Han mener samtidig, at ledere, der arbejder mere end de skal, sender et forkert signal til deres medarbejdere.

- Som leder er det vigtigt, man fremstår som det gode eksempel og viser vejen i forhold til sine medarbejdere. Det nytter ikke noget, at man sender mails til medarbejderne på tidspunkter, som ikke er i nærheden af at være arbejdstiden. Det kan godt være, man som leder, siger at man ikke forventer at få svar, før medarbejderen møder ind. Men det er en uheldig adfærd og et signal, som man sender ud, der ikke er særlig hensigtsmæssigt, understreger han.

30 pct. deltidsansatte overskrider arbejdstiden

Selvsamme undersøgelse viser også, at hele 30 pct. af danskerne på deltid overskrider den aftalte arbejdstid.

- Det er et stort problem, at hver tredje deltidsansatte har svært ved at udføre sine arbejdsopgaver indenfor arbejdstiden. Ofte er der jo tale om medarbejdere, der har valgt at gå på nedsat tid og løn – for eksempel for at få plads til andre gøremål i tilværelsen. Så har man som virksomhed eller leder indgået en deltidsaftale med en medarbejder, er det også vigtigt at tid og opgaver afstemmes ordentligt, fastslår Jens Neustrup Simonsen.

Så meget bliver 15 minutters ekstra arbejde til

I 2023 er der 225 arbejdsdage – fraregnet weekender, ferie og helligdage. Arbejder du eksempelvis 15 minutter ekstra hver dag uden løn, så har du over et år brugt halvanden uge af dit fritid på jobbet.


Fire råd

  1. Send mails til kolleger i arbejdstiden.
  2. Lav dagbog, så du får overblik over din arbejdstid.
  3. Tal med din chef, hvis din arbejdstid eller opgaver skal reguleres til.
  4. Vis engagement i arbejdstiden og at du kan administrere din arbejdstid og opgaver.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.