• Karriere
  • Løn

Lysten til bijob eksploderer - men pas på

Fire ud af ti danskere vil gerne tjene en ekstra skilling, viser nye tal efter lovændring, der gør op med arbejdsgiveres ret til at nægte bijobberi
  • 30.08.2023
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Fire ud af ti danskere vil gerne tjene en ekstra skilling, viser nye tal efter lovændring, der gør op med arbejdsgiveres ret til at nægte bijobberi

Hver tiende på arbejdsmarkedet har i dag mere end et arbejde, men hele 39 pct. drømmer om at finde bibeskæftigelse. Det viser en dugfrisk befolkningsundersøgelse lavet af Norstat for fagforeningen Business Danmark.

De høje tal overrasker fagforeningens administrerende direktør, Martin Kildgaard Nielsen.

- Jeg synes, det er en overvældende interesse, og det vidner om, at de gamle regler har været et benspænd i forhold til at kaste sig ud i et ekstra job. Det nye regelsæt vil alt andet lige øge arbejdsudbuddet, siger han.

Og han uddyber samtidig, hvorfor tallene formentligt er så høje lige nu.

- Man kan naturligvis have flere incitamenter til at kaste sig ud i et ekstra job. Men primært handler det om økonomi. Leveomkostningerne er steget markant i det seneste år, og reallønnen har ikke kunnet følge med. Det betyder, at mange er spændt ekstra hårdt for og ønsker at supplere den nuværende indkomst, siger Martin Kildgaard Nielsen.

Ny lov baner vej

Målingen kommer i kølvandet på en ny lov om ansættelseskontrakter, som pr. 1. juli gjorde op med traditionen om, at arbejdsgivere kunne forbyde deres ansatte, at arbejde for andre arbejdsgivere – også selv om bijobbet hverken var konkurrerende eller gjorde dem ude af stand til at passe deres hovederhverv.

- Forbud mod bibeskæftigelse har været standarden i langt de fleste ansættelseskontrakter vores jurister tjekker igennem for vores medlemmer. Og nu hvor døren er åbnet for bijobberi, fortæller Martin Kildgaard Nielsen, som forventer, at fænomenet vil vinde frem de kommende år.

- Jobmarkedet har i mange år været indrettet efter, at man har ét job. Men de seneste år har vi set flere og flere, der vil indrette deres arbejdsliv anderledes, for eksempel ved at kombinere flere større eller mindre lønmodtagerjobs eller med lidt selvstændig virksomhed. Så hvis arbejdsgiverne griber denne trend og udbyder flere småjobs, vil vi helt sikkert se flere kaste sig ud i bibeskæftigelse, siger Martin Kildgaard Nielsen.

Vær åben og tag en jurist med på råd

Han hejser samtidig et advarselsflag i forhold til, at der også kan være tvister forbundet med den nye lov.

- Der er naturligvis også en risiko forbundet hermed. Du skal forsat kunne passe dit primære erhverv og må ikke arbejde for konkurrenter m.m., hvis du har et bijob. Men selvom du ikke længere skal bede din arbejdsgiver om tilladelse, kan det være en god idé at oplyse din bibeskæftigelse for på den måde at minimere risikoen for fremtidige konflikter, råder Martin Kildgaard Nielsen.

Samtidig anbefaler han at tage en ekspert med på råd.

-Ved supplerende beskæftigelse skal man holde tungen lige i munden, fordi vilkårene ikke altid matcher dem man møder i fuldtidsjob. Så spørg altid en jurist om vilkårene er i orden, før du skriver under på kontrakten.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.