• Ferie
  • Jura

De færreste ved restferien går tabt ved nytår

Det kan koste dyrt, ikke at sætte sig ind i feriereglerne
  • 13.12.2023
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Senest 31. december skal du holde resten af ferien opsparet i 2022-23 - ellers går en del af den tabt. Men det er de fleste lønmodtagere blinde for – især de yngre

Året er ved at rinde ud.

Det samme er din chance for at få glæde af de feriedage, du møjsommeligt har optjent fra efteråret 2022 til udgangen af august i år ellers, kan de gå op i røg nytårsnat.

Det risikerer at ramme mere end hver tredje danske lønmodtagere.

Ifølge dugfrisk Norstat-måling for fagforeningen Business Danmark, siger 36 pct., at de med sikkerhed ikke når at holde deres restferie, eller at de er i tvivl.

Problemet er særlig stort blandt de 19-34-årige, hvor andelen er helt oppe på 43 pct., mens det gælder hver tredje af de ældre kolleger. Og det bekymrer Frank Kanlund, leder af Business Danmarks juridiske afdeling.

- De nyeste på arbejdsmarkedet, når sjældnere at holde al deres ferie, og de er samtidig dem, der kender mindst til deres rettigheder. Det er en skidt cocktail, fordi de så risikerer at gå glip af deres feriepenge, siger han.

Læs også: Disse feriedage kan du miste

Ved ikke, at ferien er i farezonen

Ifølge ferieloven har du hvert år ret til fem ugers betalt ferie.

Kun den sidste af disse ferieuger udbetales automatisk som løn efter årsskiftet, hvis den er ubrugt, mens de første fire ferieuger går tabt.

Igen er de yngste på arbejdsmarkedet mest i farezonen.

Tre ud af ti (29 pct.) mellem 19-34 år - som ikke får afviklet deres ferie inden nytår - står til at miste mellem 1-3 ugers betalt ferie, og to ud af tre af dem ved end ikke, at disse feriedage går tabt.

For de ældre kolleger over 35 år, holder hver sjette (17 pct.) mindre end fire ugers ferie, og 57-60 pct af dem ved heller ikke at ubrugte feriedage op til fire uger går tabt ved årsskiftet.

- Det er bekymrende, at mange ikke tager den ferie, de har ret til og som er vigtig genoplade batterierne. Vi lever i en tid hvor andelen med stress er steget støt, så både ansatte og arbejdsgivere har en åbenlys interesse i at holde ferien hellig, påpeger Frank Kanlund.

Spørg vores jurister

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.