• Jura
  • Karriere

10 ting rekordmange ansatte søger svar på

Flere end nogensinde søgte i 2023 svar på deres rettigheder på jobmarkedet
  • 15.01.2024
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

2023 blev ikke kun rekordåret for vilde vejrfænomener. Men også året, hvor ekstra mange spurgte deres fagforening til råds om deres ansættelsesrettigheder.

Er min nye kontrakt god nok? Er min opsigelse helt efter bogen? Og hvordan er det nu lige med de der kunde- og konkurrenceklausuler?

Flere medlemmer end nogensinde ringede i 2023 til Business Danmarks jurister for at få rådgivning – antallet overgår endda coronaåret 2020. Spørgelysten gik både på håndtering af lønkrav, sygdom og barsel i det nuværende job, hvordan man i et nyt job strikker en god kontrakt sammen uden klausuler, og hvordan man sikrer sig ordentlige vilkår ved en opsigelse.

- Vi oplever helt klart stigende interesse hele vejen rundt, både når det gælder, at det er gået fair til, da man underskrev sin nye kontrakt, i tilfælde af uenighed under ansættelsen, eller når ansættelsesforholdet af den ene eller anden grund afsluttes. Det er yderst positivt med den øgede opmærksomhed, siger juridisk chef i Business Danmark, Frank Kanlund.

Fire øjne ser bedre end to

4.759 juridiske medlemshenvendelser blev det til hos Business Danmark i 2023. Det er 250-600 flere end de tre foregående år og den højeste procentandel på 19,3 pct., når der korrigeres for stigende medlemstal.

Boomet kom især i årets første og sidste måneder, og den øgede bevidsthed om rettigheder på jobmarkedet glæder Frank Kanlund.

- Det er ikke mit indtryk, at arbejdsgiverne laver flere fejl, men danskerne tager generelt alt for nonchalant på deres ansættelsesrettigheder.

- Man må aldrig glemme, at en ansættelse er ligesom et hussalg, hvor du naturligvis vil sælge så dyrt som muligt, mens modparten vil slippe billigst muligt – uanset hvor sympatisk modparten ellers er. I den sidste del af året har vi skruet op for vores kommunikation om juridiske emner, og det synes der at være behov for, siger han.

Han opfordrer til, at flere lønmodtagere tager en jurist eller advokat med på råd ved ansættelser og opsigelser. En ny undersøgelse lavet af Norstat for Business Danmark viser, at kun tre ud af ti fik en anden til at læse deres ansættelsesaftale igennem, før de skrev under, og flertallet spurgte en ven eller familiemedlem uden juridisk indsigt.

- Nyansatte er tilbøjelige til kun at se på, om kontrakten viser, hvad man har aftalt om løn, pension og andre goder. Dermed misser man, om kontakten overholder reglerne, og om den sikrer dan ansatte rimelige løn- og arbejdsvilkår - eller om den indeholder elementer, der kan spænde ben senere i karrieren. Så få nu feedback fra en fagperson, så du ikke snyder dig selv i ren begejstring over et nyt job, siger han.

Kontakt vores jurister

Fanger fejl og forbedringsmuligheder

For eksempel indeholder mange kontrakter den uskyldigt udseende 120-sygedages regel – som betyder, at du kan blive opsagt med kun en måneds varsel ved længerevarende sygdom – uanset hvor langt et opsigelsesvarsel du ellers har.

- Rigtig mange kender slet ikke reglen og hvor hårdt den kan ramme. Mange tror endda fejlagtigt, at reglen beskytter dem mod en fyring, det gælder især unge. Det er afgørende at fange disse små detaljer og kende konsekvensen, hvis man en dag går ned med stress og pludselig bliver fyret med kun en månedsløn på lommen, siger han – et problem han har advaret om på finans.dk.

Særlig salgs- og markedsføringsfolk skal også være opmærksomme på, hvordan bonus- og provisionsordninger er stykket sammen, og om der gemmer sig en kunde- eller konkurrenceklausul i kontrakten.

- Det er en evig kilde til diskussion. Vi plejer at sige, at jo mere kompliceret en provisionsaftale er, så pas på. Det samme gælder diverse klausuler i kontrakten, som du bør forhandle væk, fordi de skader din fremtidige karriere og lønudvikling.

Disse juridiske services og spørgsmål hitter blandt Business Danmarks medlemmer:

  • Kontraktgennemgang
  • Opsigelse
  • Klausuler
  • Fratrædelsesaftaler
  • Løn- og provisionskrav
  • Konkurser
  • Barsel
  • Feriepengekrav
  • Usaglig opsigelse
  • Sygemelding

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.