Flere bindes med jobklausuler

Klausuler på vej tilbage

Efter flere års fald sniger jobklausuler sig atter ind i ansættelseskontrakterne. Klausulerne, som forhindrer et frit jobskifte, bremser væksten og mobiliteten på jobmarkedet, mener fagforeningen Business Danmark, hvor mere end hvert femte medlem er bundet af en klausul.

Fra 2001-2009 faldt andelen af klausuler med 30 pct. for den hårdest ramte faggruppe på arbejdsmarkedet – ansatte inden for salg og marketing. Men siden 2009 har der igen været en vækst på 13 pct., viser Business Danmarks seneste lønstatistik. Det er et skridt i den forkerte retning, mener fagforeningens landsformand, Jens Neustrup Simonsen.

- Klausuler svækker adgangen til kvalificeret arbejdskraft, fordi virksomhederne hellere vil sparke dygtige folk helt ud af branchen frem for at lade deres kompetencer komme i spil i en anden virksomhed. Det er spild af folks talent og gode evner, siger han.

Business Danmarks seneste konjunkturanalyse viser, at trods en sælgerledighed på 4,5-5 pct. har halvdelen af virksomhedernes salgschefer svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Men det er selvforskyldt, siger Jens Neustrup Simonsen.

 - Et lille land som Danmark har ikke en ubegrænset talentmasse. Så længe virksomhederne er klar til at ekskludere mere end hver femte af de bedst egnede jobkandidat, kan problemer ikke være så stort endda, siger han.

Ukritisk brug af klausuler

De første klausulregler blev indført så sent som i 1999. Men selv om reglerne har reduceret klausulerne, er 22,3 pct. inden for salg og marketing fortsat bundet af klausuler. Blandt ledere gælder det 27 pct. mens de menige medarbejdere tegner sig for 21 pct. af klausulerne

Udbredelsen skyldes, at det stadig er for let at binde ansatte med klausuler, vurderer Jens Neustrup Simonsen. Han ser gerne lovkrav om, at virksomheder specifikt skal beskrive, hvor den ansatte ikke må søge job.

- De fleste klausuler er så vidtrækkende, at de reelt ekspedere ansatte helt ud af en branche. En klausul, som både direkte eller indirekte, forbyder at være beskæftiget med tidligere kunder og konkurrenter, er meget vidtrækkende, siger han.

- Samtidig er det for billigt for virksomhederne at lave klausuler. I praksis kan virksomhederne holde på de ansatte i årevis og slippe med at betale en minimal kompensation, den dag medarbejderne er nødt til at skifte til en ny branche, siger han.

Business Danmark er tværfaglig fagforening og a-kasse for mere end 28.000 medlemmer primært beskæftiget med salg, marketing og rådgivning.

Kontaktinformation:

Jens Neustrup Simonsen, landsformand for Business Danmark, tlf. 40301901.
Michael Krag-Svendsen, pressechef i Business Danmark, tlf. 26376117.