Frygt ikke fyring

Hvis du er bange for at blive fyret, mister du det brændstof, som er afgørende for fremtidens vigtigste medarbejdere

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

De fleste virksomheder ønsker som udgangspunkt at vækste. Det kan de ikke, hvis de består af for mange typer, som konstant udfordrer den måde, de arbejder og tænker på. Så kan man altid diskutere, om vi fyrer dem, som reelt skaber værdi eller vækst. 

Tre typer mennesker står oftere end andre med en fyreseddel i hånden. De har et særlig talent for at blive fyret, kan man sige:

 • "Nej-sigeren" – ham, der altid og konstant siger nej til fornyelser og forandring. Virksomheder ved, det koster penge, mange penge, at medarbejdere ikke er forandringsparate. I disse år sker der en udskillelse. Man sorterer i højere grad dem fra, der ikke er for forandringer, og som ikke er nogenlunde positive over for løbende justeringer i organisationen og sammensætningen af kollegaer, opgaver mv. Denne type er også brokkerøven. De spreder generelt en dårlig stemning, og flere kollegaer undgår samvær med denne type.
 • "Offeret"– denne type ser hele tiden sig selv som et offer. Har en mentalitet, som bedst beskrives som "offer". Folk gider ikke ofre. Kom ind i kampen, og vis noget gejst og energi og kraft og mod.
 • "Udfordreren" – personen, der trives med at sætte spørgsmålstegn ved det eksisterende, og som gerne vil forandre, forbedre og forædle. Har typisk en lav eller ingen autoritetstro og er derfor kun mulig for de bedste ledere at lede. Typisk en meget værdifuld medarbejder - men til tider umulig at lede, for de kan selv.

Hvorfor fyre dig?

Hvorfor skulle du være bange for at blive fyret? Den dag, du bliver bange for at blive fyret, mister du den benzin, som jeg i bund og grund mener er vigtig i fremtidens vigtigste medarbejdere.

Fremtidens stærke profiler tør:

 • Udfordre
 • Forandre
 • Forenkle

Fremtidens medarbejder kan:

 • Brande sig selv og skille sig ud, så kunderne husker dig
 • På visse områder være meget dygtigere end chefen
 • Samarbejde med mennesker, der er forskellige fra dig selv

Hvis du absolut gerne vil ansættes i en virksomhed frem for at være iværksætter og selvstændig, så lov mig, at du tør caste din næste arbejdsplads, så du sikrer dig, at den passer til dig. Gå efter et match på kultur og kemi.

Og husk også at se din frygt i øjnene. Hvis det er at blive fyret, så prøv at gå ind i frygten og lær mere om den. Hvis du lærer din frygt at kende, kan du bryde dens magt. Som mennesker bruger vi ofte en del tid og ressourcer på at tænke på eller at leve efter vores angst og frygt – og det hæmmer vores potentiale.

Frygt blokerer for eventyr og udvikling - og adskiller os fra den sande version af os selv.

Læs hele Soulaima Gouranis blog her

Soulaima Gourani (38) har en Master of Business Administration fra Copenhagen Business School. Hun har studeret på Indian School of Business i Indien, Stanford, Berkeley og Harvard i USA samt Beijing i Kina. Karrieren er skabt gennem ansættelser i multinationale selskaber, hvor Soulaima Gourani har akkumuleret forretnings- og salgskompetencer gennem linjeansvar for salg, budgetter og personale. Hun er herudover aktiv i en række bestyrelser.
Soulaima Gourani blev i 2012 af World Economic Forum udnævnt til et af de 192 globale ledertalenter, som skal varetage opgaven som idéskaber og fremtidsformer i en af verdens vigtigste ledelsesfora, Young Global Leaders. I august 2013 blev hun af Nordic Business Forum kåret til en af de 20 bedst erhvervstænkende personer i Norden. Og i år er hun udvalgt til at være blandt "40 under 40" European Young Leaders ført af EuropaNova og Friends of Europe.

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

4 Kommentarer

 • Niels Ulsø Kristensen, Rapportér som upassende

  Ikke desto mindre, er det netop dét, der er problemet på arbejdsmarkedet, ikke at kunne sige fra, af frygt for fyring. Sikkerhedsnettet er blevet udhulet, kontanthjælpen er nærmere end nogensinde før. Netop denne situation er stress fremkaldende og dræbende for initiativrige medarbejdere. Find muligheder, som skaber sikker grund for mennesket, så skal du bare se, hvordan alting kommer til at blomstre og udvikle sig. Jeg tror på, at mennesket i bund og grund er positivt og nysgerrig, hvis det eller får lov.

 • Signe Sporring, Rapportér som upassende

  Min fyring for nogle år siden blev en meget positiv ting for mig. Jeg fik nyt syn på mig selv og mine evner, og jeg endte med et brancheskift og et løft i løn. Da jeg ellers var kommet mig over chokket, kom jeg godt videre. Jeg så for mig at der var en dør foran mig, og om lidt ville den åbne sig, og bag den ville der være lys og rigtig mange spændende mennesker og oplevelser.

 • Steffen Brun, Rapportér som upassende

  Det er nyt for mig, at jeg som "udfordre" er i farezonen for at blive fyret. Skulle det ske, Skyldes det muligvis at nogen føler sig truet og ikke kan leve op til de stillede udfordringer. Rogert, rammer den ret godt, Som "udfordrer" bliver man ikke et sted, hvor udvikling, forandring, vilje og opbakning ikke er en selvfølge.

 • Rogert Münzberg, Rapportér som upassende

  En god men gammel traver. Er det ikke snart på tide at der sættes spot på det omvendte problem: At firmaet 'fyres' af medarbejderne? Oftest er det 'udfordreren' der beslutter sig for at finde bedre og mere lydhøre græsgange - enten som selvstændig eller i mere 'åbne' firmaer.

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

 • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
 • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
 • krænke privatlivets fred
 • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
 • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.