Derfor er din maj-lønseddel ekstra stor

Hold godt øje med din lønseddel i maj. Her får de fleste tusinder af kroner i ferietillæg. Men vær på vagt, hvis du har skiftet job siden september

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Mens danskerne kan se frem til sommerligt vejr sidst i maj, kan de fleste også se frem til, at lønsedlen op til årets første sommermåned er ekstra stor.

For udover ferie med løn giver ferieloven nemlig danske lønmodtagere ret til et ekstra tillæg. Den nye ferielov åbner dog op for forskellige måder at udbetale pengene på, og det øger risikoen for fejl og forglemmelser, fortæller Nicoline Gomes, juridisk konsulent i fagforeningen Business Danmark.

- Den nye ferielov giver enten mulighed for at udbetale tillægget hver gang medarbejderen holder ferie, eller at udbetale pengene i to årlige rater – en stor pulje penge i maj lige op til hovedferien og en lille rest i august. Langt, langt de fleste bruger den sidste model, fordi det er nemmest og samtidig giver danskerne lidt ekstra til at holde ferie for. Så hold godt øje med, om du får tillægget i maj, og spørg din HR-afdeling, hvis tillægget udebliver, siger hun.

Du er minimum sikret 1 pct. af din ferieberettigede løn i tillæg. Tjener du 400.000 kr. årligt, vil du derfor få et årligt ferietillæg på lige under 4.000 kr. Men mange lønmodtagere vil få endnu mere, fordi de har forhandlet sig frem til et større tillæg på arbejdspladsen eller via overenskomster.

Ups…virksomheder glemmer ferietillæg ved opsigelser

Siden september 2022 er godt 600.000 danskere skiftet job. Er du blandt dem, skal du være særlig opmærksom på, om du har fået dit ferietillæg for den ferie, du har holdt siden ferieårets start i september, fx efterårs-, jule-, vinter- og påskeferie, fortæller Nicoline Gomes.

-Vi får mange henvendelser, hvor virksomheder glemmer at afregne ferietillægget med ansatte, der stopper og har holdt ferie før maj og før august. Det kan løbe op i flere tusind kroner.

- Det er en bivirkning ved den nye ferielov, fordi man her både optjener, holder og afregner ferien løbende. Her skal man holde tungen mere lige i munden end ved den gamle ferielov, hvor man typisk fik hele ferietillægget udbetalt på en gang i maj, før man overhovedet begyndte at afvikle sin ferie, siger hun.

Det udeblevne ferietillæg til opsagte skyldes oftest forglemmelser, og at virksomhederne endnu ikke er helt fortrolige med den nye ferielov, vurderer hun. Her skal virksomhederne huske at udbetale ferietillægget, så snart en medarbejder fratræder.

Du har ferietillæg til gode, hvis du opfylder disse fire ting:

 1. Du har holdt ferie siden 1. september 2022
 2. Du har ikke allerede fået udbetalt ferietillægget, da du holdt ferie
 3. Du er fratrådt dit job inden udgangen af april 2023
 4. Du får ikke udbetalt ferietillæg fra din tidligere arbejdsplads i maj 2023

Det er din tidligere arbejdsgiver, som skal udbetale dit ferietillæg.

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

2 Kommentarer

 • Line Møller, Rapportér som upassende

  Hvordan kan man nemmest tjekke ovenstående, er det på borger.dk?

 • Administrator, Rapportér som upassende

  Hej Line. Det skal fremgå som et selvstændigt punkt på din lønseddel i maj. Er du skiftet job siden september 2022, skal det enten stå på din lønseddel for de måneder, hvor du evt. har holdt ferie eller på din allersidste lønseddel. Bh. Michael Krag-Svendsen, kommunikationschef Business Danmark

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

 • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
 • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
 • krænke privatlivets fred
 • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
 • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.