• Salg
  • Markedsføring

Hver anden medarbejder byder cyber-kriminelle indenfor

Netop nu lægger chikaneangreb myndigheders hjemmesider ned på stribe. Men langt oftere går de efter virksomheders svageste led - dig som medarbejder
  • 12.01.2023
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Netop nu lægger chikaneangreb myndigheders hjemmesider ned på stribe. Men langt oftere går de efter virksomheders svageste led - dig som medarbejder

Cyberangreb har inden for den seneste måned fået Forsvarsministeriets, Finansministeriets og Nationalbankens hjemmesider til at gå ned. Også Københavns Lufthavn har meldt om et boom i forsøgene på at forstyrre og blokere flytrafikken.

Der har været tale om ufarlige, men voldsomt generende overbelastningsangreb mod myndighedernes hjemmesider fra opmærksomhedshungrende og ofte politisk motiverede grupperinger - senest har den pro-russiske hackergruppe Killnet hævdet at stå bag cyberangrebet mod Nationalbanken.

Også i 2021 blev Nationalbanken - og tusindvis af andre virksomheder - eksponeret for en langt værre cybertrussel. Her plantede hackere en såkaldt bagdør i et meget anvendt program fra softwarefirmaet Solarwind, som i syv måneder kunne give hackerne adgang til vitale data og viden i Nationalbanken – som dog afviser , at bankens data blev kompromitteret. Det er aldrig blevet opklaret, hvem der stod bag, men både Rusland og Kina har været i søgelyset.

Cyber-kriminelles favorit hack

I det hele taget har Ruslands invasion af Ukraine skabt et fornyet trusselsbillede i Vesten. Indenfor de seneste 12 måneder er 63 pct. af CXO’erne og it-fagfolkene i dansk erhvervsliv og det offentlige blevet mere bekymret for cybertruslen, viser cybercrime survey 2022 fra revisionsselskabet PricewaterhousesCooper (PwC).

Ifølge PwC´s 2022-rapport har halvdelen af de danske virksomheder været udsat for forsøg på cyberkriminalitet, men det fremstår tydeligt at beredskab mod overbelastningsangreb, firewalls og spamfiltre langt fra er nok til at forhindre, at hackere stjæler vitale virksomhedsdata.

Hackernes suveræne favoritvåben nummer ét rettes nemlig direkte mod virksomhedens svageste led – medarbejderne – og forsøger at omgå it-afdelingens årvågne blikke.

Hele tre ud af fire af de angrebne virksomheder peger på fupmails og -sms´er sendt direkte til de ansatte som den mest udbredte angrebsform – også kaldet phishing, der fra et hackerperspektiv er mere nemt og lige til.

Hændelser i din virksomhed for cybersikkerhed

Kilde: PwC´s Cybercrime rapport 2022

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.