Sortsyn hos forbrugere op til Black Friday

Vi vil bruge mindre på gaver og Black Friday, lyder den nedslående meldingen fra mange danskere forud for detail- og nethandlens helt store højsæson

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Årets helt store indkøbssæson – Black Friday og julehandlen – risikerer at blive en omsætningsmæssig fuser for dansk erhvervsliv.

Spørger man danskerne, så har den rekordhøje inflation og de skyhøje energipriser kombineret med små lønstigninger banket bunden ud af husholdningsbudgettet.

Hele seks ud af ti (61 pct.) har droslet købet af længerevarende forbrugsgoder ned eller sat det på standby, viser ny stor undersøgelse gennemført af Norstat for fagforeningen for salg og marketing, Business Danmark.

Det kan få danskerne til at holde igen her ved indgangen til vintersæsonen, hvor danskerne normalt lægger de helt store indkøb.

Ifølge undersøgelsen forventer mere end hver tredje (35 pct), at de vil handle for mindre Black Friday sidst i november, end de gjorde sidste år, skriver Avisen Danmark om undersøgelsen.

- En så brat opbremsning i forbruget Black Friday og op mod julen kan få store konsekvenser særligt for de fysiske butikker. De har på kort tid gået gruelig meget igennem under pandemien, og nu er de også ramt af skyhøje energipriser og voldsom inflation. De risikerer at miste salg i den periode, som skal være med til at holde dem oven vande, siger landsformanden i Business Danmark, Jens Neustrup Simonsen. Han råder virksomhederne til både at appellere med gode tilbud i butikkerne og på nettet for at række ud til alle kundetyper. 

Forventningen til årets Black Friday er også lunken blandt webshops, som ellers havde kronede dage under coronaen. Her forventer 26 pct. et lavere salg, mens kun 16 pct. forventer en stigning, skriver Dansk Erhverv.  Alt i alt er butikkernes holdningerne til Black Friday-fænomenet delte – 47 pct. ser udsalgsdagen som en fordel, mens 36 pct. helst havde været den foruden.

Mindre gaver under juletræet?

Næsten en tredjedel (31 pct) af danskerne har også skåret i gavebudgettet til venner og familie på grund af den økonomiske krise, vi lige nu befinder os i, viser Norstat-undersøgelsen fra Business Danmark.

Det er måske ikke så overraskende, at danskerne skærer i gavebudgettet. Vi har år efter år slået rekorder, men lige pludselig skal vi vænne os til, at pilen peger i den anden retning, og det kan få konsekvenser for mange, mener landsformanden i Business Danmark Jens Neustrup Simonsen.

- På den korte bane trækker der lige nu nogle mørke skyder ind over detailbranchen. De skal for alt i verden sikre at kunderne får en god oplevelse, så de vender tilbage, så snart der igen er luft i økonomien. Men man kan godt frygte, at det vil få en dominoeffekt, som vil brede sig til andre brancher, og at det så vil betyde tab af arbejdspladser, advarer han.

Undersøgelsen viser også, at krisen får mange danskere til at æde af deres opsparing og spare mindre op.

En ny Black Friday-undersøgelse fra Dansk Industri Handel viser også, at forbrugerne vil bruge færre penge Black Friday.

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.