Rettidig omho-ho til julefrokosten

For mange er det to-tre år siden, de sidst var samlet til snaps og sild med kollegaerne, så der er lagt i kakkelovnen til et brag af en fest

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Firmajulefrokosten er endelig tilbage – og flere steder starter den i dag.

Men selv om det måske er lang tid siden, og vi mentalt har sparet sammen til det helt store fest, skal du huske at medbringe din sunde fornuft, lyder påmindelsen fra Jesper Ronald Jensen, juridisk konsulent i Business Danmark.

- Når du skal til julefrokost, så husk ordsproget – Når alkoholen går ind, går forstanden ud. Har du først trådt over grænsen, kan den være svær at redde efterfølgende - en dårlig opførsel kan ikke undskyldes med for megen alkohol, forklarer han og understreger, at der er mange fortilfælde, hvor nogle har glemt fornuften derhjemme og efterfølgende inderligt har fortrudt.

De ansættelsesretlige regler gælder stadig

Ved julefrokoster og andre sociale firmaarrangementer med kollegaer gælder præcis de sammen ansættelsesretsregler, som når du går på arbejde, fortæller Jesper Ronald Jensen.

- Vi har haft sager, hvor en ansat i en brandert har været lige bramfri nok overfor chefen og i forlængelse af diskussionen har opsagt sin stilling – og den kan man altså ikke bare trække tilbage, når tømmermændene har lagt sig.

- Når man er til julefrokost - også selv om det er i festligt lag, og vi har smidt hæmningerne - så gælder de ansættelsesretlige regler og normale normer for god opførsel stadigvæk ligesom på en normal arbejdsdag.

Arbejdsskade dækket - noget af aftenen

Ligesom i alle andre sager kan du risikere at få et afslag fra forsikringen, hvis en arbejdsulykke skyldes store mængder alkohol. Men selv om du holder dig til danskvand hele aftenen, kan du jo også komme til skade, og så er du sikret, fortæller Nina Utzon, der behandler arbejdsskadessager i Business Danmark.

- Jeg flere eksempler på sager, hvor den uheldige er kommet til skade ved at vrikke om på foden på danskegulvet under julefrokosten - uden der har været alkohol med i spillet. Og her er man dækket af arbejdsskadesforsikringen.

Det helt store spørgsmål er, hvornår forsikringen så ikke gælder længere?

- Her er der meget klare linjer – den hører op, når den officielle del af festen stopper – eksempelvis når ledelsen går hjem eller når festen officielt slutter. Tager du bagefter i byen eller slingrer hjem på cyklen, så er du ikke længere omfattet af din arbejdsgivers forsikring, forklarer hun.

Sådan kommer du godt gennem julefrokosten

 1. Spis rigeligt af den gode julemad
 2. Opsøg ikke chefen eller nærmeste leder for ”en kammeratlig” samtale
 3. Husk at tale om andet end arbejde, og tal ikke om nogen, der ikke er til stede
 4. Dans en hel masse – så du forbrænder alkohol og maden fordeler sig
 5. Undgå grænseoverskridende adfærd – alkohol er ingen undskyldning og man står selv på mål for adfærd, som kan misforstås
 6. Overvej altid, hvor meget og hvad du indtager - særligt af stærke drikke
 7. Gå hjem mens legen er god og slut på toppen
 8. Kom godt og sikkert hjem - tag derfor ikke cyklen hjem, hvis du er påvirket (og slet ikke egen bilen…) - og fortæl dem derhjemme, at du er på vej
 9. Drik et stort glas vand, før du lægger dig til at sove, hvis du har fået ”rigeligt” indenbords
 10. Sørg for at have det sjovt
Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

 • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
 • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
 • krænke privatlivets fred
 • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
 • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.