• Firmabil
  • Skat

Firmabilister frygter rækkevidde og skattesmæk mest

Rækkevidde, opladning på farten og genberegning af firmabilsskatten er de største bekymringer, når firmafolket skal vælge elbil. Få ekspertens råd
  • 20.12.2022
  • Jens Overgaard Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Rækkevidde, opladning på farten og genberegning af firmabilsskatten er de største bekymringer, når firmafolket skal vælge elbil. Få ekspertens råd

Selv om dieselbiler og plug-in-hybrider stadig fylder meget hos firmabilisterne, tegner elbiler sig for en fortsat større andel, når der skal laves aftaler med leasingselskaberne. Her melder sig typisk spørgsmål om rækkevidde og genberegning af beskatningsværdi. Men også opladning på farten fylder. Populære elbiler omkring 400.000 kr., som f.eks. Tesla Model Y, Audi Q 4 e-tron, VW ID.4 har rækkevidder på 450-550 km og er ofte indenfor skiven.

Sådan lyder meldingen fra Jesper Lyndberg, landechef for leasingselskabet, Alphabet Danmark, som i år klædte testkørerne på med gode råd om elbiler ved kåringen af Årets Businessbil - hvor Skoda Enyaq sejrede.

- Vi siger, at 2/3 af rækkevidden skal kunne dække det daglige behov. Så kører du 300 km om dagen, skal du have en rækkevidde på 450 km. Du skal kunne klare dig uden at skulle lade hele tiden. Hvis du skal lade en halv time flere gange om dagen, er det et problem, og så skal man nok se sig om efter en dieselbil. Men hvis du f.eks skal køre fra Aalborg til København en til to gange om ugen, så skulle man nok kunne finde tid til en kort pause til opladning i Nyborg eller Middelfart, siger Jesper Lyndberg.

- Langt de fleste går efter en SUV-lignende bil med en fornuftig rækkevidde på 400-500 km. Nogle tager den model, de kan få hurtigst og inden for tre måneder. Men der er mange, som går efter den model med præcis det udstyr, de vil have. Nu har de endelig fået deres drømmebil, og så vil de gerne vente på den, siger han.

Ved forsinket levering er der flere muligheder. Firmabilisten kan i nogle tilfælde forlænge sin aftale med et år, lave en kort mellem-leasing, måske låne en bil fra firmaet eller leje en bil.

Bekymring omkring opladning undervejs klares typisk med roaming-kort, som kan tilkøbes og give fleksibilitet. Det er hos Alphabet et kort fra udbydere, der kan bruges som et almindeligt brændstofkort, og supplerer abonnement hos f.eks. Clever, E.On eller Ionity med roaming i Danmark og EU.

Jesper Lyndberg
Firmabil

Skat er en ubekendt størrelse

Et punkt, der vejer tungt, er beskatningsværdien, der skal genberegnes efter tre måneder. Det gælder firmabilister med alle typer leasingbiler. Men især visse plug-in-hybrider og elbiler med lange leveringstider er hårdt ramt.

Det gælder eksempelvis en populær model som den forrige Businessbil-vinder, Audi Q4 e-tron, som er steget med hele 150.000 kr. ved genberegning, fordi priserne på de brugte - på grund af meget lange leveringstider på nye biler - har overhalet nypriserne meget. Det vil her give en ekstra månedlig beskatning på 1.500 kr. per måned. For en dyrere model som plug-in-versionen af Mercedes GLE er det endda med hele 200.000 kr.

- Hvis vi bare kunne få beskatningen at vide fra starten af, men lige nu er det et lotteri, siger han.

Det er et område, som flere parter arbejder på at ændre politisk. Med lange leveringstider kan markedet dog også nå at ændre sig, før man kommer frem til leveringstidspunktet. Risikoen for en forestående recession kan også tage luften ud af brugtmarkedet og dermed størrelsen på genberegningerne. Så et godt vink er at holde øje med prisudviklingen på brugtbilsmarkedet.

Rådet fra Jesper Lyndberg er dog klart, hvis man både vil gå efter en hurtig levering og mindske risikoen for en skattesmæk med genberegning.

- Generelt råder vi til at finde biler med korte leveringstider, for så kan vi vide mere om, hvordan markedet er. Vi har set leveringstider på op til 18 måneder, og så er det svært at give råd om, hvordan markedet kommer til at udvikle sig. Og så er det vigtigt, at der er etableret et sundt brugtmarked for bilen. For hvis der kun er én bil til salg, er brugtprisen typisk høj og det vil påvirke genberegningen, siger Jesper Lyndberg.

Pas på knaldtilbud

Det er også sund fornuft at vælge modeller, hvor der er mindste forskel mellem beskatningsværdi og listepris. De er ens for Teslas vedkommende, mens de ved VW ID.4 er stort set ingenting og i BMW iX3 er nede på 17.000 kr.

- Gå efter de biler, som er godt standardudstyret. For de er også lettere at sammenligne, når de skal genberegnes, siger Jesper Lyndberg.

Således kan bare et sæt store specialfælge til en snes tusinde kr. koste dyrt, når efterberegningen kommer.

- Jo mindre forskel, der er mellem beskatningsværdien og hr. og fru Danmark prisen, jo mindre bliver merprisen ved genberegningen. Så jo mere speciel bilen er, jo større chance er der for, at du ender med en høj genberegning, konstaterer Jesper Lyndberg, som har et sidste håndfast råd.

- Hvis du har tænkt dig højest at bruge 5.000 kr. om måneden på firmabil. Så nøjes med at vælge en bil, som koster dig 4.000 kr. Så kan du måske blive positivt overrasket, hvis genberegningen lander under de 5.000 kr., siger Jesper Lyndberg.

Sådan mindsker du risikoen for en høj genberegning

  1. Den eneste måde du med garanti kan undgå en genberegning er ved at fravælge en leaset firmabil – eller fraskrive dig retten til at bruge den privat.
  2. Brug egen bil på jobbet med kørselsgodtgørelse - du får 3,73 kr. pr. km de første 20.000 km.
  3. Forlæng leasingperioden på din eksisterende bil – eller vælg en der tidligere har været indregistreret.
  4. Gå efter en mere end 36 måneder gammel bil, hvor beskatningen falder med 25 pct.
  5. Vælg en bil med garanti for hurtig levering – det minimerer sandsynligheden for at blive ramt af en prisstigning.
  6. Din virksomhed kan købe og stille en firmabil til rådighed for dig - den skal ikke genberegnes.
  7. Gå efter en billig standardbil – helst under 400.000 - uden en masse ekstraudstyr.
  8. I følge Motorstyrelsens tal er genberegningen for dem, der vælger en benzinbil, fire gange mindre end for dem der vælger en elbil.

Kilde: Business Danmark

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.