Pas på ferieboblen i 2021

Aldrig har det været vigtigere, at du laver en ferieplan. I år vil mange skubbe ferien foran sig, og det kan udløse en feriepukkel til efteråret

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Boligboblen, aktieboblen, it-boblen … Boblerne hører vi om løbende - og det gælder Ikke mindst, når det går godt og markederne er på vej op, for hvad kan der ske, hvis boblen brister?

Men hvad med den boble, der opstår, når alle vil holde ferie på samme tid? Og ikke mindst her i 2021, hvor det virker til, at alle planlægger at gemme deres ferie til efteråret, når den værste corona-tid forhåbentlig er lagt bag os - og vi måske kan komme ud at rejse igen.

For efter et par måneders kuller med arbejde og skole hjemme er det næppe ferie, der lige optager de fleste lige nu – selv om vinter-og skiferie traditionelt står for døren. Samtidig skal vi alle vænne os til et omlagt ferieår, hvor vi ikke skal brænde restferie af til påske, men snarere spare op til sommerferien, fordi en ny ferielov siden september har givet os et par feriedage hver måned – i stedet for de fem friske ferieuger vi normalt får hver 1. maj.

Her kan man virkelig tale om en boble, der truer både de ansatte, hvoraf en del må indstille sig på at blive skuffede, og også i høj grad virksomhederne, der står over for en ubehagelig opgave med at gennemtvinge ferieplanlægning på en måde, som en del medarbejdere uundgåeligt bliver utilfredse med.

Må chefen rykke min ferie?

Vil du undgå ferie i regnvåde marts?

Og man forstår jo godt de ansatte og især dem, der lige nu er sendt hjem for at arbejde fra hjemmekontoret, hvor de skal prøve at få det hele til at hænge sammen med arbejde og familieliv. Det må være svært at svinge sig op til at blive rigtig begejstret for en tvungen ferie for eksempel i marts, hvis det betyder, at ferien også bare skal tilbringes hjemmefra på grund af pandemi og nedlukning.

Og det er faktisk allerede tydeligt, at vi også feriemæssigt lever i usædvanlige tider lige nu, for februar plejer at være en stor feriemåned, hvor danskere i hobetal rejser på skiferie eller sydpå for at komme væk fra mørket og lade kroppen og hovedet op med masser af solskin og c-vitaminer. For i år virker det til, at alle er på arbejde, og det er jo nok fordi, de venter på vaccinen.

April og påsken bliver næppe heller den store feriesællert – der skal jo spares op til sommerferien. Det udgør alt i alt en tikkende bombe til senere på året, for eftersom ferieåret udløber d. 31. december, så kommer det jo nok til at betyde, at alle gerne vil have ferie i efteråret. Og hvad gør vi så, når alle medarbejderne ønsker ferie lige præcis på det tidspunkt, hvor virksomhederne jo nok til gengæld vil hungre efter arbejdskraft for at få hjulene op i omdrejninger igen efter krisen?

Der er ingen tvivl om, at der ligger en stor kommunikationsopgave for virksomhederne i at få talt med deres medarbejdere om, hvordan vi kan løse den udfordring uden for mange konflikter. Og der er heller ingen tvivl om, at hvis ikke medarbejderne skal opfatte ledelsen som led og diktatorisk, så er det vigtigt, at man indleder det arbejde allerede nu. Ellers eksploderer ferieboblen til efteråret.

Indlæg af Jens Neustrup Simonsen, landsformand Business Danmark - også bragt på finans.dk.

Fakta om den nye ferielov

Tidligere fik man 25 friske feriedage på kontoen hver 1. maj, som kunne klattes ud over 12 måneder frem til 30. april året efter. Sådan er det ikke længere.

Nu starter ferieåret 1. september og løber 16 måneder frem til 31. december året efter. Samtidig skal du vænne dig til det der hedder samtidighedsferie. Det betyder, at du ikke længere har 25 feriedage i banken ved ferieårets start. Du skal først i gang med at optjene dine feriedage, når ferieåret starter. Du optjener hver måned 2,08 feriedag, som du så kan bruge måneden efter. Så ved ferieårets start skal du altså først i gang med at optjene ferie til jul, vinter, påske, sommer og efterår – og alt det midt imellem.

 1. Et nyt ferieår starter 1. september fra 2020
 2. Du optjener hver måned 2,08 dages ferie (25 dage om året)
 3. Hertil kommer eventuelle aftaler om mere ferie eller feriefridage
 4. Ferien du optjener i en måned kan bruges måneden efter
 5. Du har 16 måneder til at bruge årets feriedage – fra 1.september til 31. december året efter
 6. Du kan skriftligt aftale med din arbejdsgiver at overføre din 5. ferieuge eller holde ferie på forskud

Snak med vores jurister

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

 • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
 • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
 • krænke privatlivets fred
 • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
 • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.