Så har regeringen og støttepartierne trykket på den grønne knap i Folketingssalen og stemt en ny lov om registreringsafgift og beskatning af firmabiler igennem.
Jurist i Business Danmark, Jesper Ronald Jensen, peger på fem vigtige ændringer i den nye lov, som du skal lægge mærke til. I linket nederst på siden kan du se vores nye beregninger af, hvor meget du typisk kan spare med en grøn firmabil.
1. Genberegningsbombe desarmeret
Denne gang slap vi med nød og næppe for en gentagelse af sidste års store skattedrama - indførelsen af et genberegningsprincip for skat på firmabiler. Dengang ramte genberegningsreglen også medarbejdere, som allerede havde indgået en bindende leasingaftale, før loven blev fremsat - de blev uforskyldt ramt at en skattestigning. I behandlingen af den nye lov – vedtaget 9. februar – blev det indføjet at firmabilister – på linje med private bilkøbere – ikke bliver taget som gidsel af den nye lovgivning, men kan få bilen genberegnet efter de gamle regler, hvis de har indgået en bindende købs-/leasingaftale, før loven blev fremsat 18. december.
2. Afgiften på CO2-venlige biler er lavest
Den nye lov om skat på firmabil tager fortsat afsæt i bilens pris. Men fradrag og tillæg for sikkerhedsudstyr fjernes, til gengæld indføres et nyt tillæg for bilens CO2-udledning pr. km. En nulemissions elbil får således intet CO2-tillæg oveni afgiften, mens benzinbiler, der udleder mest CO2 pr. kørt km, får den højeste tillæg lagt oveni i prisen. Samtidig favoriseres grønne biler i beregningen af bilens pris og beskatning via et nyt bundfradrag: Benzin-og dieselbiler får det laveste fradrag, hybridbiler får et lidt højere fradrag mens elbiler får det højeste fradrag. Hertil kommer, at den generelle afgiftsrabat på el- og hybridbiler kun langsomt neddrosles. Alle disse tiltag er i de grønne bilers favør og skal kompensere for de generelt højere fabrikspriser på el- og hybridbiler.
3. Miljøtillægget femdobles frem mod 2025
En vigtig game changer for valg af drivmiddel for din firmabil, er miljøtillægget, som mangedobles frem mod 2025. Det er en markant fordel for el-og hybridbiler og tilsvarende bagdel for benzin- og dieselbiler. I dag lægges et miljøtillæg – svarende til 150 pct. af den grønne ejerafgift – oven i firmabilistens beskatningsgrundlag. Allerede 1. juli 2021 stiger miljøtillægget til 250 pct. – til 350 pct. i 2022 - til 450 pct. i 2023 – til 600 pct. i 2024 – for at lande på 700 pct. af ejerafgiften i 2025.
4. Arbejdsgiverbetalte ladestandere og strøm bliver skattefrit
Tidligere blev du beskattet for at få en arbejdsgiverbetalt ladestander installeret hjemme i carporten. Omvendt har brændstof altid været en integreret del af skatten på fri firmabil. Den 1. juli 2021 kommer der til at gælde ens regler. Her skal firmabilisten ikke længere beskattes seperat for arbejdsgiverbetalt ladestander, installationen og el til opladning – så længe opladning holdes adskilt fra medarbejderens øvrige elforbrug ved en elmåler på ladeboksen.
5. Skatteknækket udjævnes gradvist
I dag beskattes firmabilisten med 25 pct. af bilens pris op til 300.000 kr., og herefter falder skatteprocenten til 20 – også kendt som knækket. Frem mod 2025 fjernes knækket, så man ender med en beskatning på 22,5 pct. af hele bilens pris. Det er en fordel for biler op til 600.000 kr.
Den høje sats reduceres med 0,5% årligt frem til 2025, mens den lave sats forhøjes tilsvarende i samme periode. Den første ændring træder i kraft 1. juli 2021, hvor den høje sats falder til 24,5 pct. og den lave sats stiger til 20,5 pct.
0 Kommentarer
Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness
Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:
Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.
Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.
Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.