Din kørselsgodtgørelse stiger næste år

Voldsomt stigende benzinpriser har gjort det dyrt at pendle til jobbet i bil. Derfor stiger danskernes kørselsfradrag og de skattefri kørepenge i 2022

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Så lysner det for danske pendlere og erhvervsbilister på kørepenge. Skatterådet har netop besluttet at hæve kilometersatserne for 2022 på grund af stigende brændstofpriser.

- Baggrunden for, at satserne kommer til at stige til næste år, er, at benzinprisen forventes at blive højere i 2022, end det var forventet for i år. Selvom bilerne fortsat kører længere på en liter benzin, hvilket giver flere kilometer at fordele de samlede udgifter på, påvirker den højere benzinpris satsen i en opadgående retning, fortæller Jane Bolander, formand for Skatterådet, som har brugt gennemsnitsprisen på benzin i 2021 på 12,78 kr. per liter som pejlemærke.

- Derudover forventes udgifterne til vedligehold af bilerne også at stige. De forhold påvirker også satsen yderligere i en opadgående retning, siger hun og henviser til udgifter til service, udskiftning af sliddele, afbalancering af dæk og supplerende rustbehandling.

Den skattefri kørepenge for erhvervsbilister i enen bil stiger med 7 øre til 3,51 kr. pr. km for de første 20.000 km, og med 8 øre til 1,98 kr. for kørsel over 20.000 km årligt.

Samtidig stiger transportfradraget for almindelige pendlere med 8 øre til 1,98 kr. for kørsel mellem 25-120 km dagligt og med 4 øre til 0,99 kr. pr. efterfølgende kilometer. Kørselsfradraget gælder uanset, hvilken transportform du bruger til og fra arbejde.

Satserne har haltet efter hele 2021

Troen på billige benzin fik for et år siden Skatterådet til at sænke dette års kørselsfradrag til det laveste niveau i ti år. Men siden årsskiftet er benzinprisen steget 29 pct., viser opgørelse fra Finans.dk.

- Skatterådets satser tog i år afsæt i en benzinpris på 11,31 kroner per liter.  Men gennem hele året er det bare blevet dyrere og dyrere at fylde tanken, og lige nu koster en liter benzin over 14 kroner Shell og Q8. Bilisterne har altså kørt i minus hele året og er blevet markant underkompenseret for de reelle udgifter, så et løft har også ligget i kortene længe, siger Lars Bundgaard. Trafikudvalgsformand i Business Danmark.

Derfor skal satserne yderligere op

Lars Bundgaard mener dog fortsat, at danske bilister har noget til gode. De sidste ti år har kørselssatserne været fastsat efter, at moderne biler kører længere og længere per liter benzin. I 2012 tog Skatterådet afsæt i en bil, der kørte 13,2 km pr. liter – et tal der er opjusteret til 18,33 km i 2021.

Men i september 2018 indførtes en ny international og mere realistisk målemetode for bilernes brændstofforbrug kaldet WLTP-normen - fordi bilerne i virkelighedens verden langt fra kunne leve op til de flotte forbrugstal.

Det har generelt sænket den opgivne brændstofforbrug 21-28% pr. liter, vurderer FDM. Og det er det tal bilers grønne ejerafgift beregnes efter. Men det har Skatterådet ikke taget højde for, påpeger Lars Bundgaard.

– Det svare til at bil, der tidligere var opgivet til at køre 17 km pr. liter, reelt kun kører 12,5-13,5 på literen. Det er Skatterådets beregninger også nødt til at afspejle. Der er næppe mange pendlere der kan vride 18-19 kilometer ud af hver liter benzin, siger han.

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.