Coronapasset vender tilbage – også på jobbet

Nu skal du igen vise coronapas, hvis du vil på cafe og til store arrangementer. Se hvad din arbejdsplads egentligt kan forlange af dig

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Fredag 12. november og foreløbig den næste måned er en gyldig coronatest eller -vaccine atter adgangsbilletten, hvis du vil deltage i store offentlige arrangementer og ind på spise- og serveringssteder - samt flere andre steder.

Et flertal i Folketingets epidemiudvalg er enige om, at corona igen betragtes som en samfundskritisk sygdom - og at coronapasset derfor genindføres i bestemte sammenhænge for alle fra 15 år og op. På Coronasmitte.dk kan du fredag se, hvilke steder du skal fremvise coronapas.

Men betyder det også, at arbejdsgivere uden videre kan indføre vaccinekrav for ansatte, som eksempelvis Maersk vil for koncernens ansatte? Nej, siger juridisk konsulent i Business Danmark, Annbritt Bech Hansen.

- Selv om vi alle gerne vil være coronaen kvit, så er det meget vidtgående og en glidebane at kræve at medarbejdere skal lade sig vaccinere og have noget sprøjtet ind i kroppen. Det ligger ikke inden for ledelsesretten og er ikke noget man bare uden videre kan gøre, siger hun og uddyber:

- Man kan i princippet aftale hvad som helst, så længe parterne er enige – enten via individuelle aftaler eller overenskomster. Men det skal varsles, hvis det ikke i forvejen fremgår af ens ansættelsesvilkår og hvis det væsentligt ændrer ens opgaver. Vi anbefaler derfor mindre vidtgående redskaber. 

EB.dk: Flertal for vaccinekrav, men farlig vej at gå

Arbejdsgiver kan nu kræve en negativ test

Med udgangen af oktober udløb særloven, som gav arbejdsgivere mulighed for at kræve, at medarbejdere lod sig coronateste, før de mødte ind på jobbet - uden en gyldig vaccination. Denne særlov er nu genindført, så virksomheder nu igen kan forlange et rent coronapas fra medarbejderne.

- Jeg er rigtig glad for, at vi på kort tid har lavet en aftale, som kan give større tryghed på arbejdspladserne og hjælpe med til, at Danmark forhåbentlig kommer gennem vinteren så godt som muligt. Vi skal fortsat passe godt på hinanden, og jeg vil opfordre folk til at lade sig vaccinere, siger fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye, der overfor finans.dk påpeger, at det kan få konsekvenser for ansættelsesforholdet, hvis man ikke følger sin arbejdsgivers anvisninger. 

Testkrav for ikke-vaccinerede er en fornuftig løsning, vurderer Business Danmark.

- Det er mindre indgribende. Så kan alle vaccinerede fortsætte som hidtil, og dem - der af forskellige grunde ikke vil vaccineres – kan møde ind på jobbet, hvis de løbende kan fremvise en negativ test. På den måde kan vi stå sammen om at bekæmpe smittespredningen, siger Annbritt Bech Hansen fra Business Danmark.

Mange Business Danmark medlemmer kører dagligt ud på kundebesøg, og her kan der også være krav om, at besøgende udefra skal være vaccineret eller testet negativ. Det samme gælder ved rejser til udlandet. 

Epidemiudvalget har yderligere forkortet varigheden af coronapasset for tidligere smittede fra tolv til seks måneder - på grund af nyere viden om vigende immunitet sammenlignet med de vaccinerede danskere.

Kontakt juridisk service på 3373 0200, hvis du har spørgsmål til, hvordan du skal forholde dig.

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.