Tusinder nyuddannede glemmer at sikre sig

Jobchancerne er blevet ringere. Alligevel har kun halvdelen af landets studerende sikret sig ret til dagpenge, når de om lidt er færdiguddannet

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Netop nu knokler mange studerende med de sidste eksamener og forsvar af deres afgangsprojekter.

Men mange tusind studerende risikerer at gå glip af titusindvis af kroner, så snart de er blevet færdiguddannet og jobmarkedet kalder.

For efter studierne er mange studerende berettiget til dagpenge, hvis de ikke får et job  - forudsat de har husket at melde sig ind i en a-kasse i tide.

Men det husker under halvdelen, viser en dugfrisk undersøgelse blandt landets studerende gennemført af YouGov for fagforeningen Business Danmark.

- Jeg blev mildest talt chokeret over disse tal. Vi ved, at ledigheden blandt nyuddannede er et tilbagevendende problem, og så koster det ikke noget at være medlem af en a-kasse under studiet. Vi oplever studerende, der går ledig i helt op til 12 måneder efter studieafslutningen. Har man ikke sikret sig økonomisk efter uddannelsen, ser vi nyuddannede der snubler og får en hård landing, i stedet for en flyvende start på karrieren, siger Jonathan Storm Krebs, chef for afdelingen Karrierestart hos Business Danmark.

Mister 13.644 kr. om måneden

Og det er ikke så lidt nyuddannede går glip af, med mindre de senest 14 dage efter sidste eksamen har sikret sig ret til dagpenge de næste to år.

- Dimittendsatsen for dagpenge er 13.644 kr.  før skat per måned for nyuddannede. Det er næsten dobbelt så højt, som hvis man som ung søger kontanthjælp, og det er mange penge, når man gennem flere år har levet for en SU, siger han og tilføjer, at reglerne alt andet lige er tydelige i forhold til, hvornår man kan opnå sin dagpengeret.

- Sidste chance for at sikre sig er senest 14 dage efter sidste afsluttende eksamen. Overskrider du 14-dagsreglen, skal du betale fuldt kontingent og arbejde et helt år for at tjene op til dagpengeretten.

Ser dystert på jobchancer

Jonathan Storm Krebs understreger, at joboptimismen blandt dimittender er kølnet de seneste måneder.

- Du uddanner dig for at få det rigtige job, for dig. Det er desværre ikke altid tilfældet at jobbet er ledigt, når ens uddannelse slutter. COVID19 og nedlukningen af samfundet har ikke gjort den udfordring mindre. 35 procent af de kommende dimittender mener, at coronaen har svækket deres jobmuligheder, siger han.

- Den samme historie går igen, når vi snakker med vores medlemmer. Virksomhederne er langsomme til at svare og udskyder beslutningerne og nyansættelserne til engang, når samfundet er tilbage i omdrejninger igen. Derfor er det vigtigere end nogensinde at have økonomien på plads, så det er bare om at tage fat i en a-kasse og få sig gratis registreret, mens man studerer.

- Som fagforening har vi måtte erkende, at vi skal kunne hjælpe vores dimittender, derfor har vi en hel afdeling, der sidder klar omkring dimittendperioden, med ét formål, at rådgive de studerende i forhold til at få et optimalt afsæt i deres erhvervskarriere. Mange af dem vi er i dialog med, er slet ikke klar over reglerne på det danske arbejdsmarked, og slet ikke om hvilke rettigheder de har, fastslår han.

Klare regler for dagpenge

Ud over at opfylde gældende kriterier for at modtage dagpenge, såsom at du eksempelvis afslutter en SU-berettiget og statsgodkendt uddannelse, så er der to afgørende tidspunkter i dit studieforløb, du skal være særlig opmærksom på.

- Melder du dig ind et år inden, du afslutter den sidste eksamen, har du dagpengeret dagen efter den afsluttende eksamen.

- Alternativt kan man melde sig ind 14 dage efter sin afsluttende eksamen. Venter man så længe, får man én måneds dagpengekarantæne, hvilket i realiteten betyder, man kommer til at gå to måneder uden penge, fordi man skifter fra SU, som er forudbetalt, til dagpenge, der er bagudbetalt. Overskrider du 14-dagsreglen, så skal du arbejde et år for at tjene op til dagpengeretten – ligesom du i det år også skal betale det fulde kontingent.

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.