Fyringsfrygt udløser lønsikrings-boom

Danskerne er bekymret for deres privatøkonomi på grund af coronakrisen. I marts sikrede fem gange flere sig en lønsikring end normalt

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Fra 9. marts til 1. april meldte 66.300 sig ledige mod 25.000 sidste år samme tid. Det er heftigere end under finanskrisen i 2008.

De seneste tre uger har telefonerne været rødglødende i Business Danmark. Første søgte medlemmerne svar på, hvordan de økonomisk er stillet på jobbet. Den seneste uge har kaldene især handlet om opsigelser og dagpenge, siger Martin Kildgaard Nielsen, adm. direktør hos Business Danmark.

- Vi oplever, at medlemmerne er ekstremt bekymrede over mange af de her nye tiltag, som de aldrig før har skullet forholde sig til. Folk er meget i tvivl om, hvad deres arbejdsgiver har ret til, og hvad de selv som arbejdstagere har af rettigheder, og sidst på måneden har vi oplevet et veritabelt stormløb mod vores lønsikring og et decideret medlemsboom, siger han.

I marts tegnede fem gange flere end normalt en lønsikring, som efter en karensperiode sikrer ekstra udbetalinger op til et år oveni dagpengene, hvis man bliver ufrivilligt opsagt.

hvordan virker en lønsikring?

Vi søger en sikker havn

Men danskerne hamstrer ikke kun lønsikringer og fagforeningsmedlemskab, skriver flere medier. Også a-kasserne oplever medlemsfremgang, viser en rundringning lavet af Danmarks Radio.

- Folk sikrer sig på længere sigt. Mange er klar over, at de bevægelser, vi ser på arbejdsmarkedet lige nu, ikke bare er noget, der går væk, siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, til DR.

Ifølge ny måling lavet af Megafon for TV2 frygter hver femte dansker at miste jobbet på grund af coronakrisen, og hver tredje er bekymret for deres privatøkonomi trods folketingets mange hjælpepakker.

Ifølge professor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, Michael Svarer, er det indiskutabelt, at Danmarks økonomi og danskerne bliver ramt.

- Spørgsmålet er, hvor stor en del af regningen, som staten kan tage. Det skal hjælpepakkerne medvirke til. I bedste fald kommer folk ikke til at mærke det særligt meget, men det er nok urealistisk med de afskedigelser, vi allerede har set, siger han til TV2.

Og konsekvenserne af nedlukningen af Danmark er da også tydelige. Nationalbankdirektør Lars Rohed frygter, at BNP i år kan falde 3-10 pct., ligesom 40.000 flere end normalt har meldt sig ledig siden 9. marts.

Hvad koster en lønsikring?

 

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.