Corona: Krads kørepenge ind før konkursen

Du kan miste tusindvis af kroner, hvis du bruger privatbilen til kundemøder og din arbejdsgiver går konkurs. Få udbetalt kørepengene og bed om forskud

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Fire ud af ti sælgere bruger privatbilen, når de besøger kunder for deres virksomhed. Til gengæld får de en skattefri godtgørelse pr. kørt kilometer. Men det kan ende med at koste dig dyrt under den nuværende krise.

Selv om mange af turene lige nu er erstattet af virtuelle møder, så skal sælgere i egen bil sørge for at få udbetalt deres tilgodehavende kørepenge nu og bede om hyppigere afregning, end de plejer, lyder rådet fra advokat i Business Danmark, Frank Kanlund, fordi flere nødlidende virksomheder risikerer af få dødsstødet under coronakrisen.

- Afregning af kørepenge er ikke det første virksomhederne tænker på i den nuværende situation, hvor større problemer presser på. Men sælgere på kørepenge, som selv har lagt ud for brændstof og slid på bilen, skal huske, at de risikerer at hænge på hele regningen, hvis virksomheden går konkurs, før godtgørelsen er udbetalt, siger han.

Hul i konkursloven

Skattefri kørselsgodtgørelse udbetales af arbejdsgiveren efter Skatterådets takster. Men da der er tale om en godtgørelse – ikke løn – så ender medarbejderens krav om kørepenge nederst i kreditorbunken, når en advokat skal gøre et konkursbo op.

- Kørepenge betragtes som et simpelt krav. Det betyder kort og godt, at du ryger allerbagest i kreditorkøen, hvor du har marginal chance for at få dit tilgodehavende retur, siger han, og kritiserer samtidig konkursloven:

- Det er helt uacceptabelt og diskriminerende, at kørepenge og andre udlæg for arbejdsgiveren ikke betragtes som et privilegeret krav ligesom løn og værdien af fri firmabil. Der er ingen fornuft i, at medarbejdere skal løbe en økonomisk risiko, fordi de lægger penge ud til transport og rejser for arbejdsgiveren, siger han.

Forlang forskud

Kørepenge udbetales typisk månedsvis bagud på baggrund af en udfyldt kørebog. Ifølge Business Danmarks beregninger mister kørende sælgere - der i snit kører et par tusind erhvervskilometer om måneden – cirka 7.000 skattefri kroner for hver måned kørepengene udebliver.

Men regningen kan løbe højere op, fordi mange ansatte giver køb på udbetaling af løn, udlæg og kørepenge i forsøget på at redde en skrantende virksomhed. Men her skal man passe på, advarer Frank Kanlund.

- Du skal altid kontakte din fagforening med det samme, hvis lønnen udebliver. Ellers risikerer du, at miste dine rettigheder. Herefter kan du i samråd med en advokat vurdere, om du skal give yderligere henstand med lønnen, som er dækket af Lønmodtagernes Garantifond.

- Så snart du fornemmer, at din arbejdsplads er i økonomiske vanskeligheder, skal du sikre dine kørepenge og udlæg til rejser og mad. Samtidig bør du forlange forskud, til at dække fremtidige udgifter, siger han.

Funktionærer har krav på, at virksomheden betaler rejseudgifter og lignende eller giver et passende forskud til dækning af omkostningerne.

5 ting garantifonden ikke dækker

Lønmodtagernes Garantifond dækker løn, feriepenge, pensionsbidrag og værdi af fri firmabil og andre skattepligtige personalegoder op til 160.000 kr. netto. Men der er også ting fonden ikke dækker, som boet næppe heller har penge til. Derfor skal du selv huske at sikre:

  1. Diæter
  2. Rejsegodtgørelse
  3. Kørselsgodtgørelse
  4. Repræsentationsudgifter
  5. Andre udgifter, som din arbejdsgiver skal refundere
Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.