Sig farvel til jobbet med stil

Dit ry hos tidligere chefer er vigtigere end nogensinde, når du skal lande det næste job. Få 8 tips til, hvordan du undgår at brænde dine broer

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Har du tænkt over, hvad din ex-chef ville svare, hvis en rekrutteringskonsulent tog referencer og spurgte, hvorvidt din ex-chef ville ansætte dig igen…?

Referencer fra tidligere chefer og dit ry fra tidligere job er vigtigt i en tid, hvor virksomheder og rekrutteringskonsulenter med få klik nemt og hurtigt kan tjekke og sammenligne et hav af relevante kandidaters CV´er på LinkedIn.

Hvert år skifter hver femte-sjette dansker arbejdsgiver. Enten af egen fri vilje eller fordi arbejdsgiveren ønsker at afbryde samarbejdet. Flest jobsøgende, 38 pct., jagter nye spændende arbejdsopgaver, mens 15 pct. blev fyret og 13 pct. søgte videre på grund af utilfredshed med chefen, viser dugfriske tal fra Business Danmarks lønundersøgelse.

Og svaret på, hvem du er og hvordan du arbejder, søger den grundige rekrutteringskonsulent eller virksomhed hos dine tidligere chefer og kolleger.

Din personlighed og adfærd tæller

Så uanset om opsigelsen var dit eller arbejdsgiverens valg, kan det blive guld værd senere i karrieren, at du tager en god afsked med din tidligere arbejdsgiver.

- Blandt virksomheder og rekrutteringsbureauer er det meget udbredt at tage referencer hos den tidligere arbejdsgiver. Set i det lys er det vigtigt, at man ikke smækker med døren, når man forlader en arbejdsplads. Men det er desværre ikke alle, der tænker over, de skal forlade arbejdspladsen med stil, og det er både dumt, ærgerligt og unødvendigt, siger Kasper Rubæk, CCO med ansvar for karriererådgivning i Business Danmark. 

- Hvis der er ét tidpunkt i livet, hvor følelserne kan komme i kog, så er det i forbindelse med et afbrudt samarbejde på en arbejdsplads. Det kan være vanskeligt at kontrollere og håndtere, og især hvis du af en eller anden grund føler dig uretfærdig behandlet, men så er det også afgørende, at du holder hovedet koldt og tænker professionelt og rationelt, tilføjer han.

Det sidste aftryk bliver husket

Siger du farvel på den dårlige måde, så risikerer du, at dine gamle kolleger og chefer først og fremmest vil huske dig for det sidste aftryk - og det er jo ærgerligt, hvis du ellers har gjort et godt stykke arbejde hos virksomheden gennem en årrække.

- Af en eller anden grund er vi mennesker indrettet, så det bedste og det sidste indtryk af en person står stærkest i erindringen. Og hvis man har gjort en række gode ting for virksomheden igennem tiden, så er det jo drønærgerligt, hvis alt det bliver skubbet i baggrunden, fordi man smækkede med døren til sidst. Og i værste fald kan en dårlig afslutning på et job ramme en som en boomerang – ikke bare i forbindelse med dit næste job men også senere hen i din karriere, forklarer Kasper Rubæk.

- Din tidligere chef vil med garanti blive spurgt ”Ville du ansætte ham igen?”, hvis han eller hun bliver brugt som referencetjek. Så der er god grund til at se din exit fra arbejdspladsen, som en fantastisk mulighed for at brande dig selv som professionel med vægt på det, du vil huskes for.

8 råd hjælper dig godt videre


Få chefens anerkendelse på LinkedIn i god tid
Sørg for at få chefers og kollegers anerkendelse af dine kompetencer på LinkedIn – endorsements – mens alt er fryd og gammen. Det vil dokumentere dine spidskompetencer over for kunder, samarbejdspartnere og fremtidige arbejdsgivere.

Er du kommet på kant med din chef, er det bedre, at du selv fortæller hvorfor og i stedet henviser til en kollega, der kender dig godt.

Fortæl den samme historie hver gang
Uanset om du er blevet opsagt, eller om du selv har sagt op, så skal du fortælle den samme historie til alle. Og du skal gøre det med stil og uden at hænge nogen ud. Undlad for alt i verden at tale dårligt om din virksomhed eller chef – også selv om, du har følt dig uretfærdig behandlet. Gør du det, mens du stadig er på lønningslisten, risikerer du et erstatningskrav eller kan blive bortvist uden løn for at overskride din loyalitetspligt.

Giv din arbejdsgiver en fair chance
Mange har en måneds opsigelse fra deres arbejde, og derfor venter de fleste til den allersidste dag i måneden med at sige op. Men hvorfor det, hvis du allerede er afklaret langt tidligere på måneden? Så snart du har noget på papir fra din kommende arbejdsgiver, så giv din nuværende arbejdsplads besked, så de får god tid til at finde din erstatning. Jo bedre du behandler din tidligere arbejdsgiver, desto bedre vil din arbejdsgiver alt andet lige også behandle dig i opsigelsesperioden og efterfølgende.

Vær ærlig, men …
Du skal som nævnt altid fortælle den samme historie og uden at træde nogen over tæerne. Men hvis du virkelig føler, at du har behov for at komme af med et budskab, så tag i første omgang samtalen under fire øjne med den person, det handler om. Og afslut det altid på en god måde - blandt andet ved at give udtryk for, at du ikke bærer nag.

Brug din fagforening
Det sker at situationen løber løbsk uden, du kan gøre noget, og at din arbejdsgiver måske går over grænsen, hvorfor du bliver nødt til at handle derefter. Er det tilfældet, så kontakt din fagforening, og få råd derfra. Har du en sag, så lad dem varetage den for dig, så du så vidt muligt kan holde dig på sidelinjen, hvor du bliver mindre følelsesmæssigt involveret.

Aftal med arbejdspladsen, hvordan det skal gøres officielt
Kommunikationen i forbindelse med afslutningen af et samarbejde er meget vigtig. I udgangspunktet er det arbejdsgiverens lod at melde ud, at du stopper. Skal du melde noget ud til kunder og kolleger så aftal hvordan, til hvem og hvad der skal meldes ud. På den måde undgår du, at der starter en steppebrand af rygter på gangene - det vil sjældent være karrierefremmende for dig.

Fortsæt med at arbejde
Har du selv sagt op, så fortsæt det gode arbejde. Tilbyd for eksempel, at din arbejdsgiver kan ringe til dig, hvis deres fremtidige medarbejdere skulle få behov for det. Det er meget usandsynligt, at det sker, men det sender et sympatisk signal – og det vil helt sikkert blive husket.

Er du derimod blevet fyret, kan det være en fordel for begge parter at aftale, at du afslutter og overdrager dine opgaver, hvorefter du fritstilles. Jeg har flere gange set eksempler, hvor den fyrede skal blive til den bitre ende og nogle gange ender med at melde sig syg. Det er en ærgerlig måde at afslutte flere års samarbejde på for alle.

Og når du skal videre …
Men du skal selvfølgelig videre, og derfor skal du også øve dig i, hvordan du på en god måde taler med din nye arbejdsgiver om din tidligere arbejdsplads.

CV-tips

Ansøgnings-tips

Jobsamtale-tips

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.