Statsminister Mette Frederiksen har indtil videre lukket det offentlige Danmark ned i 14 dage.
Offentligt ansatte sendes hjem med løn for at undgå at antallet af corona-smittede stiger hurtigere end sygehusene kan følge med - det gælder dog ikke kritiske jobfunktioner som hjemmepleje, sygeplejersker, politi m.fl.
Det betyder også, at børneinstitutioner og grundskoler lukker dørene, mens gymnasier og videregående undervisningsinstitutioner overvejer at tilbyde fjernundervisning.
Mette Frederiksen opfordrer private virksomheder til at holde hjulene i gang, men i videst muligt omfang lade medarbejderne arbejde hjemmefra for at begrænse smittespredningen.
Der er oprettet en national hjemmeside, hvor du kan finde svar på, hvordan du undgår at sprede virussen og hvordan du bør forholde dig.
Hjemsendte får stadig løn
Mange medlemmer har henvendt sig til Business Danmark for at få svar på, hvordan de økonomisk er stillet, hvis de sendes i hjemmeisolation eller skal arbejde hjemmefra, siger juridisk chef Frank Kanlund.
- Flere spørger til de afledte konsekvenser. For eksempel om man får løn som normalt, hvis man sendes i karantæne hjemme eller hvis man ikke kan vende hjem og passe sit job, fordi man er havnet i karantæne under et ferieophold, siger han og fortsætter:
- Som funktionær har du krav på løn, hvis du bliver smittet og sygemeldt – uanset om du er i Danmark eller udlandet. Det gælder også, hvis du sendes hjem fra jobbet i forsøget på at bremse smitten på arbejdspladsen - også selv om det senere viser sig, at du var rask. Du er funktionær, hvis du er beskæftiget med kontorarbejde som salg og marketing i mere end otte timer om ugen - mange studiejobs er dermed funktionærjobs.
- Hjemsendes du uden symptomer på smitte, vil du højst sandsynlig blive bedt om at passe så mange opgaver, du kan hjemmefra. Du kan også med kort varsel blive bedt om at bruge et par af dine feriefridage eller opsparet afspadsering.
- Når det gælder dine fem årlige ugers ferie, skal din arbejdsgiver som udgangspunkt varsle ferien 1-3 måneder i forvejen, men i den nuværende situation, kan der kan være tilfælde, hvor du efter en konkret vurdering kan blive sendt på ferie her og nu – sker det, skal du kontakte os, siger Frank Kanlund.
Hvad så når børnenes skole lukker?
Mette Frederiksen har også varslet alle skoler lukket. Her er det i udgangspunktet dit ansvar at finde en løsning, påpeger Frank Kanlund.
- Nu hvor hele landet er omfattet af skolelukning, er både medarbejdere, chefer og arbejdsgivere i samme båd. Her skal man lokalt på arbejdspladsen forsøge at finde en fornuftig vej. For mange funktionære er distancearbejde en mulighed - andre vil måske afvilke overarbejde eller feriefridage. Men flere medlemmer føler sig også klemt, fordi de ikke har pasningsmuligheder og/eller mulighed for hjemmearbejde, siger han.
Karantæne under ferien er mere bøvlet
Du er derimod ikke garanteret løn, hvis du er forhindret i at vende hjem fra en ferie, fordi du er i karantæne på et hotel, hvor der udbrudt smitte.
- De fleste arbejdsgivere vil formentlig være forstående og forsøge at finde en løsning – måske du kan udføre nogle opgaver digitalt på distancen. Men da det i sidste ende er dit ansvar, at du kan komme hjem og udføre dit arbejde, så kan arbejdsgiveren godt trække dig i løn.
- Du er naturligvis heller ikke forpligtet til at sætte liv og helbred på spil for at tage på forretningsrejse til områder med coronavirus, siger han og anbefaler, at du tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledninger.