Snyd din hjerne til motion på jobbet

Sidder du også ned det meste af arbejdsdagen? Lad være. Din krop er slet ikke skabt til det. Få konkrete adfærdstips til, hvordan du bliver mere aktiv

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Din tur til arbejde foregår siddende. Arbejdsdagen ligeså. Efter aftensmaden slår du måske mave i sofaen, mens du ser den seneste tv-serie på Netflix. Du er træt. Det er da klart. Det har været en lang arbejdsdag.

Kan du genkende scenariet? Ja så er du langt fra den eneste, for hvem stillesiddende arbejde og et lige så inaktivt tidsfordriv er blevet hverdagskost.

Tendensen slås fast i Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil, som viser, at hver anden dansker sidder ned mere end 8 timer om dagen. En bølge af national inaktivitet, som mere bevægelse på de danske arbejdspladser kan være bolværk imod, vurderer forebyggelseschef i Hjerteforeningen, Morten Ørsted Rasmussen.

Gå og stå dig til sunde vaner

Er du lænket bag skrivebordet dagen lang, er der dog en god chance for, at det foregår bag et hæve-sænkebord. Det gør det lettere at snige bevægelse ind i hverdagen, påpeger Lone Østergaard, fysioterapeut og stifter af Min Krop på Job.  

- De fleste i stillesiddende job er så heldige at sidde foran et hæve-sænkebord, som faktisk er en nem måde at få lidt variation ind i din arbejdsstilling. Udnyt hæve-sænke-funktionen og hold din krop i gang ved at skifte arbejdsstilling i løbet af dagen. Det er afgørende for dit fysiske velvære, siger hun.

Som en del af Lone Østergaards #SLIPSTOLEN kampagne, anbefaler hun, at du skiftevis sidder 20 minutter, står 8 minutter og går i 2 minutter. Det er netop variationen, som holder din krop i gang og er med til at holde livsstilssygdomme fra døren.

Lyder tretrinsraketten lidt overvældende for dig, så er der håb forude.

- Det tager 2 uger at blive god til det og 2 måneder at blive glad for det, beroliger hun.

Kom op af stolen og smid 5 kg

Din krop vil takke dig

Følger du Lone Østergaards råd, gør du din krop en kæmpe tjeneste. Det øger nemlig din risiko for overvægt, diabetes og hjertekarsygdomme, når du sidder meget ned.

Selvom du laver motion i fritiden, er det stadig vigtigt, at du i løbet af arbejdsdagen får rejst dig fra din polstrede kontorstol. Det er en hel anden fysiologi, som kommer i spil, når vi sidder vanligt placeret bag skrivebordet.

- Når vi sidder for længe ned, går kroppen i en form for tomgang. Der bliver sparet på kroppens funktioner, vores forbrænding falder og kun de mest vitale funktioner i kroppen er aktive, tilføjer hun.

Får dit indre vanedyr dig til at glemme at køre bordet op, så har Lone Østergaard et lille adfærdstip, som snyder dig til stående arbejde.

- Når din arbejdsdag lakker mod enden, så kør bordet op. På den måde snyder du din hjerne til at starte den næste arbejdsdag stående. Gør gerne det samme lige inden frokost, så du vender stående tilbage efter dit måltid.  

Lav bittesmå adfærdsændringer

Tobias Bai, personlig træner og formand for Business Danmarks Arbejdsmiljøudvalg, har et par ekstra tips til små konkrete adfærdsændringer, du kan inkorporere i din arbejdsdag. Det er tit lettere at ændre adfærd, når du forpligter dig over for andre. Så få kollegaerne med på vognen.

1. Skal du printe, så send dokumentet til den printer længst væk fra dit skrivebord

2. Har du brug for din kollegas input, ja så drop mailen eller opkaldet, men gå hen og snak med vedkommende

3. Tager du bilen til arbejde, så parkér bilen langt væk fra hovedindgangen

4. Står valget mellem elevatoren og trapperne, så skal trapperne være dit faste valg

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.