Smid 5 kg foran skærmen

Hører du også blandt dem, der hader slankekure? Her er en nemmere og sundere løsning til kontorfolket. Få enkel model til at stå dig slank

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vi lever for godt og rører os for lidt. Faktisk så godt, at hver femte dansker er svært overvægtig. Alligevel er det pokkers svært at lægge kosten om og flette lidt motion ind i en travl dagligdag.

Nogle motiveres af et aktivt sundt liv, men de fleste af os hellere tager livets små smutveje. Hører du også til i den sidste gruppe, så får du her en af hverdagens små tips til at smide adskellige kilo ved at være flittig med hæve-sænkebordet på jobbet.

Kan det få dig op ad stolen?

Det skal da prøves

Det vækkede i hvert fald denne skribents interesse. En mand på 85 kilo og 180 cm. Et par af dem overflødige og et BMI der - til min store overraskelse - har sneget sig fra kategorien normal til overvægtig. Heldigvis skal BMI mere bruges som rettesnor end som facit for ens sundhed. Pyha.

Beregn om dit BMI er i overkanten

Rådet er enkelt. Stå op 4x45 minutter om dagen. Når arbejdsdagen lakker mod enden, kører du bordet op og står 45 minutter. På den måde snyder du din hjerne til at starte den næste arbejdsdag stående. Gør det samme tre kvarter før frokost, så du også står efter dit måltid. Det skulle også gavne fordøjelsen.

Jeg satte mig for at agere prøvekanin et par måneder. Der er jo ingen grund til at give dårlige råd videre til alle jer andre med stillesiddende arbejde.

Stort vægttab forude

Et britisk studie har tidligere vist, at du i snit forbrænder 40 kalorier ekstra i timen ved at stå op.

Over en arbejdsuge betyder det, at jeg kan forbrænde 600 ekstra kalorier ved at stå op tre timer om dagen frem for at forblive bænket på min polstrede kontorstol.

Danske forskere har sagt god for de britiske forskeres beregninger. Med afsæt i dem har ergopartner.dk lavet en beregner, som viser, hvad du taber dig afhængig af din vægt og hvor meget du går og står på jobbet. Så kan du enten glæde dig over vægttabet eller mindske din dårlige samvittighed, når du forkæler dig selv med lidt lækkerier.

I mit tilfælde betyder tre timer stående foran hæve-sænkebordet, at jeg vil tabe 6,8 kilo om året, i hvert fald i teorien. Men virker det så i den virkelige verden?

Beregnet årligt vægttab

Vejer du 70 kg

Vejer du 85 kg

1 time stående om dagen

1,9 kg

2,3 kg

2 time stående om dagen

3,7 kg

4,6 kg

3 time stående om dagen

5,6 kg

6,8 kg

 
Beregn: Så mange kilo kan du smide

Opgøret med mit indre vanedyr

Det har jeg sat mig for at teste. I to måneder har jeg nu fulgt 4x45 minutters-reglen. Disciplineret har jeg tre kvarter før og efter frokost stået op. Skriver faktisk disse linjer stående.

Og så til resultatet….

4x45 minutters-reglen har været overraskende nem at overholde. Faktisk står jeg ofte mere end 3 timer dagligt.

Når det gælder vægten, så er der også røget et kilo af og bukserne strammer lidt mindre over maven. Det kan naturligvis også skyldes, at de stående timer har strammet bugen lidt op.

Men den største effekt er helt klar, at jeg føler mig væsentlig mere aktiv og har fået lettere ved at snige bevægelse ind andre steder på jobbet, i fritiden og i haven.

En tur til kaffemaskinen. Forbi kollegernes kontor. Ja selv helt ned til it-afdelingen i den anden end af bygningen, læs under 100 meter. Men også til den ugentlige omgang motion føler jeg mig mere klar. Så jeg klør ufortrødent på og luner mig ved tanken om, at jeg potentielt kan tabe mig endnu mere, bringe mit BMI ned i normalområdet og bliv lidt sundere.

Guide til at ændre dine vaner

Vil du ændre adfærd, er det sjældent nok med den rette viden, viljestyrke og de rigtige holdninger. Du kan med fordel hjælpe din hjerne til at ændre dine vante rutiner. Charles Duhigg, forfatter til bestselleren "The Power of Habit", har brudt vanens natur ned til tre processer; signalet, rutinen og belønningen.

De principper kan du også bruge til at stå mere op.

Signalet, som skal aktivere din nye rutine kan for eksempel være, at du altid hæver bordet, før du går hjem, skubber kontorstolen ind under bordet og sætter en seddel på ryglænet, hvor der står ”Sæt dig med en kop kaffe om 45 min.”. Når du kommer næste dag, skal du være ualmindelig træt eller viljesvag for ikke at blive stående. Samtidig kan du se frem en siddepause og kaffe som belønning. Når morgenrutinen sidder i skabet, kan du sætte din alarm på mobilen til 45 minutter før frokost, så du vænner dig til at stå op før og efter frokost.

Lad dig inspirere af "The Power of Habit", når du vil skifte vaner. Som medlem har du fri adgang til bogen, kogt ned til 15 minutters lydbog, på læringsportalen Microlearn.

Medlemsfordel: Find bogen gratis på Microlearn

Stå godt

Tobias Bai, personlig træner og formand for Business Danmarks Arbejdsmiljøudvalg, har et par tips til, hvordan du står bedst muligt uden at blive træt.

  1. Stå med 15-20 cm afstand mellem dine fødder
  2. Fordele vægten lige mellem dine fødder
  3. Bøje let i dine knæ
  4. Holde din ryg lige og undgå at svaje bagud i ryggen

Snyd din hjerne til motion på jobbet

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.