Husk dit fradrag til studiejobbet

Vidste du, at du kan trække transporten til studiejobbet fra i skat? Ovenikøbet 4 år tilbage, så der kan være mange penge at hente. Beregn dit fradrag

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Det er nu, du skal rette din årsopgørelse, hvis du vil miste mindst muligt i skattefradrag.

Fristen for at rette din årsopgørelse helt tilbage til 2015 udløber ved midnat 30. april.

Du kan få transportfradrag, hvis du har mere end 12 km til arbejde. Om du cykler, kører i bus, bil eller tog til jobbet, er skattefar flintrende ligeglad med. Det er heller ikke et krav, at du tager den korteste rute til arbejde, hvis en anden vej er hurtigere.

Fradraget gælder alle typer lønnet arbejde. Det vil også sige studiejob og lønnet praktik, så længe transporten ikke er betalt af din arbejdsgiver.

Træerne vokser dog ikke helt ind i himlen. SU tæller ikke som løn, så du kan ikke få fradrag, når du kører til og fra dit studie.

BEREGN DIT TRANSPORTFRADRAG

 

Så stort er dit fradrag i 2018

Afstand tur/retur

Fradrag for 40 årlige   arbejdsdage

Fradrag for 60 årlige   arbejdsdage

Fradrag for 80 årlige   arbejdsdage

30 km

466 kr.

698 kr.

931 kr.

40 km

1.242 kr.

1.862 kr.

2.483 kr.

50 km

2.018 kr.

3.026 kr.

4.035 kr.

 

Dine goder på studiejobbet

Studiejobber du på kontor over 8 timer om ugen, så er du med stor sandsynlighed, det man kalder funktionær og omfattet af nogle helt særlige beskyttelsesregler.

Loven forhindrer med andre ord, at du bliver hældt ud på røv og albuer fra studiejobbet, mens regningerne hober sig op i vindueskarmen.

Du er for eksempel funktionær, hvis du arbejder med kontorarbejde, ledelse, køb og salg, lagerekspedition mv. Det gælder også, selv om du er ansat på en overenskomst.

Funktionærloven sikrer dig:

  • Fuld løn, når du er syg
  • 3 måneders opsigelsesvarsel efter 5 måneder i jobbet
  • Løn – også i opsigelsesperioden – hvis din arbejdsgiver går konkurs
  • Mulighed for at få en godtgørelse ved usaglig fyring efter et år i jobbet

 

Mange tusind kroner på spil

Loven betyder altså, at du har ret til løn, selvom du melder dig syg fra studiejobbet.

- Mange studentermedarbejdere tror, de er timelønnede løsarbejdere og kun har ret til løn, når de er på arbejde. Men er din ugentlige arbejdstid over 8 timer, har du som funktionær også ret til løn de dage, hvor du er forhindret i at møde op på grund af sygdom, siger Nanna Forsom Lyhne, souschef i Business Danmarks juridiske service.

   

En anden værdifuld beskyttelse er funktionærlovens opsigelsesvarsler.

- Efter prøveperioden har du en måneds opsigelsesvarsel, og efter kun fem måneders ansættelse er dit varsel steget til tre måneder. Reglen sikrer, at din økonomi ikke undermineres over natten, så du har tid til at finde et nyt job efter en opsigelse, siger hun.

- Endelig er du som lønmodtager beskyttet af det, som hedder Lønmodtagernes Garantifond. Det er en ordning, som dækker din løn, hvis din arbejdsgiver går konkurs, det gælder også din løn i opsigelsesperioden. Ved en konkurs vil de fleste studiemedarbejdere formentlig bare smutte hjem uden løn, men du kan faktisk have mange tusind kroner til gode, fastslår Nanna Forsom Lyhne.

Og hvad betyder det så for dig? Forestil dig, at du har arbejdet for din arbejdsgiver i et halvt år. Pludselig udebliver din løn og virksomheden går konkurs. Det er langt fra et usandsynligt scenarie.

I dette tilfælde kan du søge om godtgørelse for din udeblevne løn samt for den løn du ville have tjent i din opsigelsesperiode på tre måneder. Arbejder du 10 timer om ugen til 150 kr. i timen, tjener du 6.000 kr. om måneden. Har du ikke fået udbetalt løn i en måned, og har du tre måneders opsigelsesvarsel, har du dermed 24.000 kr. til gode.

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.