Vi tjekker mobilen 50 gange om dagen

Mange føler sig afhængige af deres mobiltelefon, som er designet til at nudge os. Forstå vores mobilfascination, og hvordan du tøjler den

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bliver du vækket af din mobiltelefon om morgen? Tjekker du den på vej til job, i pausen, på toilettet? Og tjekker du lige de sidste statusopdateringer, før du går til køjs? Så er du langt fra alene. Vi er nemlig tryllebundet af vores mobile enheder, som aldrig før.

Mindst 50 gange dagligt tjekker hver femte mellem 18-75 år i Norden deres mobiltelefon. Halvdelen under 35 år erkender ligefrem, at deres besættelse af mobiltelefonen har taget overhånd, viser Deloittes Mobile Consumer Survey 2017.

- Stressrelaterede sygdomme er steget 100 procent de seneste ti år, hvor vi har haft smartphones. Vi gør ikke, hvad vi skal, vi udskyder tingene og tager jobbet hjem, siger den svenske hjerneforsker Katarina Gospic til mediet Arbejtsliv og sammenligner med motion.

- Ingen går til motion syv dage om ugen for kun at træne biceps. Gjorde vi det, ville armen tage skade. På samme måde har hjernen brug for hvile, siger hun.

Den næste lykkerus

Katarina Gospic fremhæver, at hyppig skærmtid gør os mindre effektive og mere ukoncentrerede og sårbare for stress. Det er bare pokkers svært at løsrive sig, fordi telefonen er centrum for mange af vores daglige gøremål fra musik og film til sociale medier og mobilpay.

Men menneskehjernens indretning gør det heller ikke nemt at lade mobilen hvile.

Signalstoffet dopamin, kendt som hjernens lykkemiddel, udløses under motion, spisning og sex. Men også af musik, latter og social kontakt. Alle ting vi har nem adgang til via mobiltelefonen.

Dopamin er en afgørende drivkraft for vores adfærd. Hver gang, du gør noget eller når et mål, som din hjerne mener du skal belønnes for, udskiller den dopamin. Det motiverer dig til at opsøge den dopaminudløsende adfærd på ny. Ligesom effekten af en hundekiks har på agilitybanen.

Professor i neuroscience, Morten Overgaard, har på Videnskab.dk fastslået, at belønningen for en bestemt adfærd, for eksempel at tjekke sin mail, øger sandsynligheden for, at vi vil gøre det igen. Og igen.

Forestil dig en marketingmedarbejder i gang med et opslag til virksomhedens LinkedIn company page. Hver gang et delmål indfries - valg af budskab, tekst og billede – udløses en lille tilfredshedsfølelse, stor nok til at motivere til at fortsætte. Når medarbejderen trykker publicer, udløses en større mængde dopamin. Går opslaget viralt, udløser det eufori.

Smart adfærdsdesign

Netop viden fra både neuromarketing og adfærdsdesign har de senere år gjort sit indtog på digitale medier.

Mange apps nudger dig hen mod en bestemt adfærd. Det er der intet odiøst i. Det giver virksomheder og kunder nye muligheder. Omvendt kræver det, at brugerne ikke opfører sig som bevidstløse lemminger. Det kræver til og fravalg.

Du kender det. Når den vibrerende telefon i lommen kalder insisterende på din opmærksomhed. ”Hey”, du har fået en ny notifikation. Tjek den ud. Nu. Beskeden er sjældent hverken vigtig eller presserende. Du ved det godt. Alligevel føler du trang til lige at tjekke. For hvad nu hvis... Måske det er endnu et like for dit nye profilbillede. Skønt, at nogle derude vil i kontakt. Så 9 ud af 10 gange ender du sikkert med at tjekke mobilen. Og bing… du får endnu et lille dopamin-kick.

Den galej har business development manager Morten Rosford Tranberg ofte sprunget på. Men nu er det slut.

- Jeg havde tidligere en ret aktiv løbeprofil på Instagram, hvor jeg fik mange notifikationer. Det åd alt for meget af min tid og gav for mange tomme kalorier. I dag har jeg konsekvent slået  notifikationer fra på Facebook, Instagram og LinkedIn og lagt disse apps på side to på min telefon, så jeg selv aktivt skal opsøge dem, siger Morten Rosford Tranberg, der også er formand for arbejdsmiljøpolitisk udvalg i fagforeningen Business Danmark.

- Kun vigtige, personlige beskeder suser nu gennem mit filter, fx fra messenger. Jeg har sat cover på min telefon, har kun sms og jobmail på første skærmbillede og hjemme har vi bandlyst telefoner ved middagsbordet, siger han.

Test din mobilafhængighed

En tur i hamsterhjulet

Dopamin udløses i små doser, når du streger ting på din dosmerseddel. Når opgaven er færdig, klappet, klart. For eksempel når du har fjernet det lille røde tal i din Facebook app, der indikerer ulæste notifikationer. Ikonet er rødt, noget vi instinktivt forbinder med varme/kærlighed og advarsel/stopeffekt.

Vi kan bare ikke lade være. Vi tjekker telefonen helt ubevidst. De irriterende pop-up reklamer på websites blokkerer flere og flere. Måske slår du også push-notifikationer fra i dine apps. Men er du først inde i appen og har tjekket dine notifikationer, nudges du til at blive lidt længere. Et bundløst hav af indhold i dit newsfeed, holder dig beskæftiget. Og du bliver pushet til at invitere nye venner til dit netværk. Jo mere du scroller, jo flere annoncer ser du og desto flere penge tjener app-udbyderen. Helt legitimt. Som brugere skal vi bare tænke over, hvad vi bruger tiden på og hvad det giver os.

- Man bør derfor gøre det til en vigtig prioritet at styre, hvem der skal have adgang til ens bevidsthed, hvorfor og gennem hvilke kanaler. Husk, at problemet ikke er telefonen, der ringer, blinker eller bipper. Problemet er, at man har sat sig selv i en situation, hvor telefonen, mailprogrammet, nyhederne eller alt mulig andet alt for nemt forstyrrer, har læge og forfatter til bogen ”Sluk” Imran Rashid udtalt i Kristeligt Dagblad.

Vi er ved at midste evnen til at holde fri

6 råd til digitale pauser

- Der er næppe nogen der er helt imod den nye teknologi i dag. Men vi skal tale om hvornår og hvordan vi vil bruge det. Jeg har mobilen i flytilstand så ofte jeg kan, siger den svenske hjerneforsker Katarina Gospic, som sammen med forfatter Micke Darmell har samlet 6 tips til mere nærvær og mindre mobiltid.

 1. Skærmfrie zoner
  Udpeg nogle skærmfri zoner, hvor I kommer hinanden ved.
 2. Dage uden skærmtid
  Hold en skærmfri dag om ugen. Du og kollegerne/familien kan eventuelt udfordre hinanden i, hvem der kan klare sig længst uden telefonen.
 3. Mere motion
  Balancer fysisk aktivitet og skærmtid. Gå for eksempel en tur en halv time, hvis du har siddet med mobilen en halv time.
 4. Søvn uden skærm
  Mobiltelefonen forstyrrer din søvn. Sig godnat til den to timer, før du går i seng. Læs i stedet en bog. Det stimulerer søvnhormonet melatonin.
 5. Ryd op i dine apps
  Behold kun dine favorit-apps. Slå push-notifikationerne fra.
 6. Vær social uden telefonen
  Lev i nu’et. Gå i biffen og på restaurant, uden mobiltelefon.
Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

 • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
 • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
 • krænke privatlivets fred
 • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
 • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.