Vi er ved at miste evnen til at holde fri

Du har fri, men tjekker din arbejdsmobil, som vibrerer i lommen. Sådan er hverdagen for halvdelen af danskerne. Forskere opfordrer til digital detox

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Tjekker du også dine mails på firmatelefonen, som du har i lommen, når du har fri? Så er du, som folk er flest.

En ny undersøgelse lavet af Epinion for fagforeningen Business Danmark viser, at halvdelen af danskerne besvarer jobrelaterede mails og opkald uden for normal arbejdstid.

Tendensen er størst blandt kvinder, hvor 55 procent har svært ved at droppe arbejdet helt, men 45 procent af mændene kan heller ikke lade være.

- Der er opstået en forventning om, at vi altid står til rådighed. Men vi er altså nødt til at koble af engang imellem og lade være med at tjekke vores mail i ferien, for vi bliver faktisk dummere af at være på hele tiden, siger Jens Neustrup Simonsen, der er landsformand i fagforeningen Business Danmark til TV 2.

Vores mentale speeder har sat sig fast

Knap hver tredje dansker føler ligefrem, det forventes af dem, at de besvarer jobmails og opkald i fritiden.

Vores digitale vaner skaber et kollektivt forventningspres om, at vi skal kunne få fat i hinanden hele tiden, fortæller Imran Rashid, speciallæge og forfatter til bogen "Sluk", der sætter fokus, hvordan digitaliserede påvirker os mennesker.

- Hvor det førhen var toplederne, der var tilgængelige hele tiden, har det i dag spredt sig til alle dele af virksomheden. Der ligger en forventning fra både arbejdsgivere og kollegaer om, at vi er tilgængelige det meste af dagen, siger Imran Rashid.

- Det er et problem, særligt fordi meget tyder på, at det ikke er bevidst eller selvvalgt, men mere en konsekvens af usunde digitale vaner, hvor vores mentale speeder har sat sig fast. Mennesker er simpelthen ved at miste evnen til at holde fri, fordi arbejdet ligger i hovedet og kontoret i lommen, siger han.

I Business Danmark efterlyser landsformand Jens Neustrup Simonsen et grundigt serviceeftersyn af vores arbejdskultur.

- Mange virksomheder arbejder med målstyring og selvledelse af medarbejderne. Med det følger et ledelsesmæssigt ansvar for at sikre at job og fritid ikke smelter helt sammen. Men når det er sagt, så har vi alle et personligt ansvar for at sige til og fra, så vi kan præstere på den lange bane, siger Jens Neustrup Simonsen.

Sundt at koble af

Ifølge Jeanett Bonnichsen, direktør i Center for Stress og Trivsel skal vi blive bedre til at håndtere den hårfine balance mellem arbejds- og fritidsliv.

- Vi skal blive bedre til at give os selv lov til at slippe for det, der sidder og niver i baghovedet, siger Jeanett Bonnichsen til TV2.

- Og vi skal lytte til vores egne behov og lære at sige nej til vores arbejdsgiver. Har man tendens til at være lidt stresset, så anbefaler vi, at man lukker helt ned i ferien, siger hun.

Selv få minutters arbejde i fritiden kan kaste lange skygger, påpeger erhvervspsykolog og stressekspert Pernille Rasmussen.

- Når vi er på on and off, får vi ikke gearet ned. For når vi er på arbejde producerer vi adrenalin og gearer op, og så får vi simpelthen ikke genopladet energien på den lange bane, siger hun til TV2.

Forstyrrelsen varer ikke kun de 10 minutter, vi arbejder hist og her. Kroppen og hjernen slapper nemlig ikke helt af både før og efter, vi har tjekket mails, fordi vi allerede er i gang med at tænke på arbejdet og problemløsninger.

Jens Neustrup Simonsen fra Business Danmark opfordrer til, at man i virksomheder landet rundt laver indbyrdes aftaler om, at man altså holder ferie, når man har ferie.

6 råd til digitale pauser

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.