Bogaktuelle Mikael Kamber er TV-vært og uddannet inden for positiv psykologi. For ham handler livet ikke bare om at være stærk, men om at blive klar over, hvor ens styrker er, så det bliver lettere at navigere gennem livet.
- Mange lever en tilværelse, hvor de møder nogle tilfældige mennesker, får tilfældige jobtilbud og måske får de en forfremmelse, som fører dem ind i det næste job. Hvis du lever sådan, så er det ikke dig, der styrer dit liv, men karrieren og omverdenen, der styrer dig, siger Mikael Kamber, der netop har udgivet bogen ”STÆRKERE” sammen med René Oehlenschlæger, og er aktuel med Business Danmark foredraget ’Investér i dine styrker’.
- Det bedste er jo at finde noget, du er god til, og som du nyder. Sådan bliver du stærkere, siger han.
For Mikael Kamber handler det om at blive bevidst om sine styrker, så man nemmere træffer bevidste valg. Det gælder både de ydre styrker - det du er god til - og de indre styrker - som er det, der giver dig energi. Det er, hvad Mikael Kambers styrkemodel illustrerer:
Forenklet udgave af Mikael Kambers ’Stærkere-model’.
- Inde i midten har vi det felt, hvor du er stærkest. Det er her, hvor du præsterer bedst, samtidig med du har det godt, forklarer Mikael Kamber.
Positiv psykologi for begyndere
At spotte styrker kan være en stor udfordring, hvis du er ny inden for positiv psykologi. Inden du kaster dig ud i at finde og identificere dine styrker, kan du med fordel lave en række små øvelser for at komme i gang.
Første øvelse går ud på at identificere én positiv forandring, du gerne vil lave lige nu.
- Det kan helt banalt være, du vil grine fem minutter eller høre din yndlingssang fem minutter hver dag. Altså bare små ting, der giver dig energi, siger Mikael Kamber.
Du kan også med fordel føre en kort dagbog. Ved dagens afslutning noterer du tre ting, der gik godt. Brug derefter lidt tid på at reflektere over, hvorfor det gik godt
- Ved at stille dig selv spørgsmålet ’Hvorfor gik det godt?’ får du en vifte af svarmuligheder, og så er du i gang. Det er positiv psykologi for begyndere, siger han.
Næste skridt: Find dine ydre styrker
Hvis du har mod på at tage den skridtet videre, kan du prøve at spotte dine ydre styrker, altså dine færdigheder og kompetencer. Find en, du stoler på, og øv jer sammen.
- Skriv dine styrker ned på en post-it, foreslår han.
- På den måde kan du skrive hver enkelt styrke ned. Tænk over, hvad du synes, du er god til. Når du og din partner hver har skrevet jeres styrker ned, så udveksler I hinandens post-it’s, og fortæller, hvad den anden er god til, siger han.
Hvis du har svært ved at sætte ord på, hvad dine ydre styrker er, kan du prøve at stille dig selv følgende spørgsmål:
- Hvad er jeg god til? Hvad er mine kompetencer og færdigheder?
- Når jeg ser tilbage, hvornår har jeg været en succes?
- Hvad anerkender andre mig ofte for?
- Hvis et familiemedlem, min partner, en ven, en kollega skulle sige, hvad jeg er god til, hvad ville de så sige?
Hvad er dine karakterstyrker?
Når du arbejder med dine indre styrker, er det vigtigt at huske, at der ikke behøver at være sammenfald mellem det, du har talent for og det, der er godt for dig og giver dig energi
- Lad os sige, at du nyder at spille violin og klassisk musik. Det kan godt være, at du ikke er særlig god til det, men det giver dig energi. Det behøver ikke betyde, at du nødvendigvis skal jagte en karriere som violinist, siger Mikael Kamber.
De indre styrker er dem, der gør livet værd at leve. Vi har det derfor bedst, når de indre styrker er i spil – gerne i samspil med de ydre. Men hvordan identificerer vi vores indre styrker?
Mikael Kamber tager udgangspunkt i en model, som er meget udbredt inden for positiv psykologi. Det er et skema over de 24 kortlagte karaktérstyrker, som mennesket kan besidde. For at finde frem til dine karakterstyrker, kan du tage styrketesten, som er udarbejdet af det amerikanske non-profit forskningsinstitut VIA.
Testen baserer sig på en antagelse om, at vi præsterer og trives bedst, når vi får lov at bruge vores stærke sider. Ved at svare på en række spørgsmål identificerer testen, hvilke af de 24 karakterstyrker, der definerer dig.
Hvorfor skal vi kende vores styrker?
Idéen bag Mikael Kambers værktøjer er ikke, at du bliver stærk eller perfekt, men at du bliver stærkere, når du kender dine styrker.
- Det er en illusion at tro, at vi kan blive perfekte eller være stærke hele tiden. Det meste af tiden er vi bare uperfekte mennesker. Men samtidig kan vi benytte os af nogle værktøjer, der kan gøre os stærkere, siger Mikael Kamber.
Når du får sat ord på, hvad dine styrker er, vil du forhåbentlig kunne svare på, om du bruger din tid og styrker på det rigtige og ikke mindst, hvordan du så kan bruge din tid og styrker på en bedre måde.
0 Kommentarer
Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness
Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:
Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.
Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.
Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.