Her kommer en god nyhed.
Mental robusthed er ikke noget, man enten har eller ikke har. Vi har det alle, men i forskellige grader. Og evnen til at mestre modgang kan oveni købet trænes.
Det er budskabet fra Center for Mental Robusthed, der på baggrund af et pilotprojekt med udsendte soldater fra det danske forsvar, har udviklet programmet og app’en ”Mental Robusthedstræning” (MRT).
Skeler man til jobannoncer, kan de give indtryk af, at virksomhederne jagter en særlig type medarbejder med et uigennemtrængeligt mentalt panser.
Vores mentale robusthed hjælper os til at håndtere modgang, stress og udfordringer. Og det er der i den grad behov for disse år. Flere danskere end nogensinde føler nemlig deres iboende robusthed sat under pres. Navnlig på grund af jobbet.
Danskere ramt af stress-epidemi
Psykolog og direktør i Center for Mental Robusthed, Eva Hertz, har tidligere peget på, at dårlig ledelse kombineret med konstante forandringer og vækstkrav skaber et livstruende stressproblem.
Men et dårligt psykisk arbejdsmiljø påvirker alle, også ekstra robuste individer. Løsningen er derfor ikke at rekruttere særligt robuste medarbejdere, men undgå at ødelægge de ansattes robusthed ved at værne om trivslen og arbejdsmiljøet.
Sådan bliver du mere robust
Eva Hertz grundlagde Center for Mental Robusthed i 2012 og har skrevet bogen ”Robust – lær at mestre modgang”. Rådgivningsfirmaet, der udvikler mentalt robuste ledere, medarbejdere og organisationer, peger på fem ting, som styrker din mentale robusthed.
- Tænk rationelt: Ser chefen knotten ud og glemmer at sige godmorgen, så husk, det ikke er ensbetydende med, at han/hun er sur på dig eller det er din skyd. Måske det bare har været en hård weekend. Jo bedre du er til at koble følelserne fra, når du analyserer og perspektiverer et problem, desto bedre. Så øv dig i at skabe et objektivt overblik og undgå at drage forhastede negative konklusioner uden hold i virkeligheden.
- Tænk positivt: Hvad taler du med din partner om før sengetid – dagens gode eller mere slidsomme stunder? Mennesker husker fra naturens hånd nemmere negative følelser end alt det gode. Gør dig umage for at dyrke og fastholde dagens positive følelser. Så får du nemmere ved at se flere muligheder og bedre til problemløsning.
- Dyrk dine relationer: Hyppige organisatoriske forandringer og personaleudskiftning truer de nære relationer på jobbet. Det sænker vores tolerance og støtte overfor hinanden. At have et netværk – og bruge det i pressede situationer – er vigtig for din mentale robusthed.
- Pas på dig selv: For at kunne bevare overblikket i pressede situationer og berolige sig selv, kræver det, du kender dig selv og dine følelser godt. Hvor går dine grænser? Kan du sige fra, når den er nået? I en travl hverdag er lederens og medarbejderens evne til at tage vare på sig selv vigtig for hele organisationens stressniveau.
- Dyrk dine styrker: Fremfor dine mangler. Har du indsigt i dine egne forcer, så tag udgangspunkt i dem ved medarbejderudviklingssamtalen. Mennesker er nemlig mere robuste, engagerede og effektive, når de kan bruge deres topstyrker i på jobbet.
Mental robusthedstræning skal trænes og vedligeholdes. Center for Mental Robusthed har lavet en app med instruktioner og moduler, som understøtter din træning. Du finder MRT-app’en i App Store eller Google Play.
0 Kommentarer
Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness
Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:
Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.
Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.
Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.