Udbuddet af firmabiler i Danmark har aldrig været større og bedre end netop nu. Det stod krystalklart på lystavlen, da otte medlemmer af Business Danmark og to motorjournalister fra Morgenavisen Jyllands-Posten kårede årets firmabil, Businessbilen 2016.
Det foregik på vejene omkring Middelfart i slutningen af oktober, og for andet år i træk trak Ford fra konkurrenterne - denne gang med sin Mondeo 2,0 TDCi 180 Titanium Powershift.
Ford Mondeo var i selskab med ni andre, værdige bejlere til titlen - biler, der enten var nyheder eller faceliftede modeller, udstyret med dieselmotorer på 150-180 hk og i mange tilfælde automatgear.
- Tendensen er, at firmabilerne bliver fortsat mere komfortable og sikre. Således vinder sikkerhedspakker med for eksempel vognbane-assistent og advarsel mod blinde vinkler og muligheder for avanceret sikkerhedsudstyr i større grad frem. Det er dog stadig i et vist omfang ekstraudstyr.
Det siger Jyllands-Postens motorjournalister Christian Schacht og Jens Overgaard, der for femte gang stod for det praktiske arrangement ved kåringen - som i øvrigt blev afviklet for 10. år i træk.
- I den endelige afstemning lå også den faceliftede og køreglade BMW 3-serie højt sammen med Mercedes C-klasse, som har bidt sig fast i klassen. Det samme gjaldt den store og nærmest sportslige syv personers Ford S-Max mpv. Jurymedlemmerne var dog i stort omfang enige om kravene til det rullende kontor: firmabilen skal give ustresset kørsel og være familievenlig, siger Christian Schacht og Jens Overgaard.
Super helhedsløsning
- Alle testede biler var fremragende, men Mondeoen har jeg kun lutter ros til. Det er en klassisk firmabil, der er en super helhedsløsning for businessfolk. Det siger formanden for Trafik- og Vejpolitisk Udvalg i Business Danmark, Lars Bundgaard, og fortsætter:
- Ford Mondeo er et optimalt valg, når man vægter på parametre som størrelse, plads, kørekomfort, teknik og beskatningspris. Man føler sig virkelig godt tilpas bag rattet, og jeg ville føle mig helt tryg ved at have den som firmabil.
Deltagende biler
De 10 konkurrerende biler i kåringen var (prisen i parentes er den beskatningsmæssige værdi):
VW Passat 2,0 TDI Variant Highline 190 DSG (487.000 kr.)
Ford S-Max 2,0 TDCi 180 Titanium aut. (467.000 kr.)
Skoda Superb 2,0 TDI 190 Style (467.000 kr.)
Audi A4 2,0 TDI Limousine med automatgear (400.000 kr. - og ca. 465.000 kr. som Avant)
BMW 320 d Touring aut. (460.000 kr.)
Mercedes C220 Bluetec stationcar (460.000 kr.)
Mazda 6 Stationcar 2,2 Optimum Aut. (440.000 kr.)
Ford Mondeo 2,0 TDCi 180 Titanium aut. (399.000 kr.)
VW Touran 2,0 TDI Highline (382.000 kr.)
Avensis Touring Sport 2,0 D-4D T2 Premium (353.000 kr.)
VW dømt ude
Lars Bundgaard og juryen var på baggrund af den seneste tids afsløringer af fusk med motorer i nogle af VW-koncernens bilmodeller nødt til at forholde sig aktivt til skandalen - ikke mindst, fordi VW Passat, VW Touran, Skoda Superb og Audi A4 deltog i konkurrencen om at blive Businessbilen 2016. Og arrangørernes beslutning blev bakket fuldstændig op af testkørerne:
- De fire biler blev trukket ud af bedømmelse. Så længe der er urent trav - og vi ikke ved, hvad de verserende sager udvikler sig til - ville det have været forkert og urigtigt at have dem med i bedømmelsen, siger Lars Bundgaard.
VW-koncernen har erkendt, at der er snydesoftware i op mod 11 mio. dieselmotorer af typen EA 189. Det får motorerne til at udlede NoX-kvælstofilter i en lovlig mængde ved test, men slås fra på vejen, hvor forureningen stiger. Endvidere er der opgivet for positive værdier for CO2-udledningen for dieselmotorerne samt visse modeller med benzinmotor. |
Testkørernes krav til firmabil
Stine Wrist Madsen, 44 år
Firma: Lemvigh Müller, Herlev
Kører sammenlagt 55.000-60.000 km årligt
God komfort og mange muligheder for indstilling af sæder. Det er vigtigt med tilstrækkelig motorkraft.
Morten Ægidus, 39 år
Firma: Ekokem, Nyborg
Kører sammenlagt 50.000 km årligt.
Komfort, køreegenskaber, kvalitet og plads. Interiøret må ikke være for plasticagtigt, og der skal være plads nok til en familie med to børn.
Per Stück, 38 år
Firma: Bagger Låse & Alarm, Kbh. afdeling
Kører sammenlagt 60.000 km om året.
Gode køreegenskaber og gode sæder. Det er vigtigt, jeg føler mig sikker, så bilen skal være af en vis størrelse. Der skal også være klimaanlæg og integreret navigation.
Vivian Lindberg Larsen, 49 år
Firma: Peterson Packing A/S, Randers
Kører sammenlagt 36.000 km om året.
God indstigning, så jeg sætter mig ind og ikke ned i en bil. Et godt udsyn og sæde med god lændestøtte er vigtigt ud over indbygget navigationsanlæg og minimal motor- og vindstøj.
Ebbe Damkjær Højlund, 46 år
Firma: ABB A/S, Skovlunde
Kører sammenlagt 95.000 km om året.
Den skal være komfortabel og behagelig at køre i. Der skal være en del udstyr, og sikkerheden er vigtig. Den skal være rummelig, så der er plads til familien.
Kent Stagsted Nielsen, 38 år
Firma: Lely Nordic, Fredericia
Kører sammenlagt 95.000 km om året.
Jeg vil gerne have lænde- og sidestøtte. Den skal have en motor med kraftoverskud og udstyr samt regulære siddepladser til mine tre børn på bagsædet.
Anja Schakow, 45 år
Firma Gul & Gratis, Odense
Kører sammenlagt 40.000 km om året.
Jeg lægger vægt på, at man føler sig sikker og at bilen ikke er vindfølsom. Men også lavt støjniveau samt gode muligheder for at indstille sæde og komfort.
Anne-Marie Klitgaard, 51 år
Firma: Vink/Duka Ventilation, Randers
Kører sammenlagt 55.000 km om året.
At sikkerheden er i top, men også at der er mange muligheder for indstilling af sæderne, et stort bagagerum og god aflæggeplads.
Jens Overgaard
Motorjournalist, Jyllands-Posten.
Det skal være en bil, der er komfortabel og har kraftoverskud, samt sæder og betjening med god ergonomi. Og så skal der være rigeligt med plads og udstyr for pengene.
Christian Schacht
Motorjournalist, Jyllands-Posten.
Firmabilen skal først og fremmest tilbyde højeste komfort- og sikkerhedsniveau. Læg dertil et fedt design, god plads og en ordentlig og økonomisk motor. Så har du den perfekte bil.
6 Kommentarer
Total useriøst at trække VW ud af konkurrencen. Folkedomstol.
Hvor effektiv en sælger er man, hvis man, som nogle af testkørerne, kører næsten 100.000 om året? Er det ikke dårlig planlægning?
Jeg er sikkert en amatør, men jeg er som sælger, glad for den høje indstigningshøjde i min bil (havde før en Avensis), der mere eller mindre smadrede min ryg, med dens udformning. Dette problem er nu løst med en Subaru Forester (høj indstigning og maksimal sikkerhed, faktisk bedre end Volvo). Bilen er mit kontor! Men ingen har spurgt til en APV (ArbejdsPladsVurdering) i over 20år. Jeg sidder ikke og arbejder i designer møbler, til flere hundrede tusinde, men blot i en bil, der uden afgifter koster mindre end Kr. 150,000,-. Når jeg dagligt kører ud og besøger kunder, bliver jeg beskattet. Havde jeg haft et "designer" kontor til samme pris, var jeg aldrig blevet beskattet. Det er jo helt galt!
Det er bemærkeselsværdigt, at testkørerne bakker op om udelukkelsen af VW, når nu ikke en eneste af dem lægger vægt på udledningen af CO2 og NOX!! Udelukkelsen mener jeg ikke er fair, for det er stadig udmærkede biler. Men med baggrund i den verserende sag og udledningen er det ok at det trækker ned i bedømmelse og heraf karaktergivning af CO2 og NOX udledningen. Men helt udlukkelse - virker på mig, som en hysterisk handling. Mvh. Ole Faaborg
Som privatpetson skal jeg betale 491000 kr for den ontalte mondeo det er kun med flådeejer rabat den kommer under 400000 kr mvh Lars
Hej Lars. Der var også billigere biler med i feltet, men de begejstrede ikke, trods den lavere pris. Det gode ved Mondeo er dog, at man kan vælge et noget lavere prismæssigt indstigningsniveau. De testede biler og priskategorien er valgt i erkendelse af at 2/3 af foreningens medlemmer kører i en større erhvervsleaset mellemklassebil. Nogle år har vi i testen også have mindre mellemklassebiler med, fx vandt den prisbillige Skoda Octavia for to år siden. Mvh. Michael Krag-Svendsen
Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness
Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:
Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.
Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.
Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.