Skoda Octavia er årets firmabil

Skoda lagde i 80’erne ryg til mange vittigheder

Men nu giver Skoda baghjul til konkurrenterne i firmabilsklassen. Den nye Skoda Octavia er netop kåret som Businessbilen 2014 af firmabilister og motorjournalister. Titlen kan blive gennembruddet for Skoda på firmabilmarkedet.

Alverdens firmabilister kan ligeså godt vænne sig til det. Tjekkiske Skoda er et reelt alternativ til de klassiske firmabiler Ford Mondeo, Opel Insignia og VW Passat. Det står klart efter, at testkørere fra sælgernes fagforening, Business Danmark, og Morgenavisen Jyllands-Posten har udpeget Skoda Octavia 2,0 TDI Elegance Combi som vinder i en omfattende test af 10 firmabiler.

Det er ottende år i træk, at kåringen finder sted, men det er første gang, at Skoda kører med sejren. Juryen var især glad for Skodaens snusfornuftige kvaliteter.

- Octavia giver virkelig værdi for pengene og automatgearet, der fås til en rimelig pris, betyder virkelig meget for mig, siger 27-årige Martin Kristensen, som årligt kører 40.000 km for Solia International.

Ellers faldt juryen for den kultiverede dieselmotor, som med 150 hk har masser af kræfter, men samtidig er støjsvag og økonomisk. Op trak også masser af plads i kabinen og ikke mindst et rimeligt prisniveau.

Se video om vinderbilen

Prisbillig

Vinderbilen koster 339.000 kr. og har en beskatningsværdi på 293.000 kr. ved erhvervsleasing. Dermed var det den billigste bil i feltet, som vandt, påpeger Lars Bundgaard, trafikpolitisk formand i Business Danmark.

-  Octavia er et forfriskende opgør med vanetænkningen i firmaklassen. Den er et virkeligt godt valg, og viser, at firmabilisterne sagtens kan få komfort og kraft til en fornuftig pris, siger han.

Men valget af Skoda er også tegn på, at sidste års stramning i beskatningen af firmabiler nu slår igennem og skærper konkurrencen i firmabilsklassen.

-  Vores analyser viser, at mange firmabilister ikke vil betale den ekstraregningen, som regeringen udskrev sidste år. De vil typisk reducere udgifterne ved at udskifte bilen lidt sjældnere eller vælge en lidt billigere modeller, som i tilfældet med Skoda, siger han.

Hos den danske importør af Skoda håber pressechef, Peter Lorenzen, at kåringen for alvor kan sætte gang i Skodas salg af firmabiler.

-  Der er stadigvæk nogle, som er skeptiske over for en Skoda som firmabil. Selv om vi har haft pæn succes med den store Superb, er det endelige gennembrud endnu ikke sket, men det kan komme med Octavia«, siger han.

Beregn dine biludgifter

Arbejdsmiljø i centrum

Bilen er et af sælgeres vigtigste arbejdsredskaber, og derfor er der særligt fokus på arbejdsmiljø og ergonomi under testkørslen.

-  Når vi taler daglig brug og ergonomi, bliver firmabilerne bedre og bedre og byder på flere individuelle indstillingsmuligheder, konstaterer Kate Severinsen, arbejdsmiljøkonsulent hos Crecea, som laver arbejdspladsvurderinger.

Hun har tjekket alle 10 biler i feltet, som generelt holder et højt niveau. Men der er forskelle. Hendes favorit var den høje Honda CR-V, skarpt fulgt af VW Passat, som begge har nogle af de bedste sæder, mens Octavia ligger i midterfeltet.

-  Skoda er en god og gedigen bil. Men der er nogle mangler, siger Kate Severinsen.

Hun hæfter sig ved, at Octaviaen har god ind- og udstigning og gode sæder, men at den har en sædebund med en hård kant, som i visse tilfælde kan genere benene.

Det tjekkiske mærke, som tilhører VW-Gruppen, vandt i finalen foran den nye Volkswagen Golf og VW Passat. De øvrige biler i testen var Mazda 6, Opel Insignia, Mercedes C, Toyota Rav4, Honda CR-V, Audi A3 og sidste års vinder Volvo V40. Juryen bestod af syv professionelle firmabilister, to motorjournalister og en ergoterapeut.

Det er ottende gang, at Business Danmark kårer Businessbilen og tredje gang i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten. Tidligere vindere: 2006: Mazda 6, 2007: VW Passat, 2008: VW Passat, 2009: Opel Insignia, 2010: Audi A4, 2011: VW Passat, 2012: Volvo V40.

Gode råd om bilens arbejdsmiljø

Venlig hilsen
Michael Krag-Svendsen
Pressechef

Direkte  3374 0551
Mobil     2637 6117
mks@businessdanmark.dk