Husk din bonus, hvis du skiftede job i 2018

Lige nu beregner virksomheder de ansattes årsbonus, som nemt løber op i 75.000 kr. inden for salg og marketing. Ex-ansatte skal også huske deres bonus

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Et nyt år. En frisk start. Sådan er gamet for landets ansatte med præstationsløn, som disse dage venter spændt på om, indsatsen i 2018 belønnes med en bonus ud over den normale grundløn.

I salg og marketing er bonusaftaler vidt udbredt og løber op i mange tusind kroner. Er du blandt dem, der vinkede farvel til arbejdspladsen sidste år, skal du være særlig opmærksom og huske, at opsigelsen ikke samtidig var et farvel til din årsbonus.

Funktionærlovens §17a sikrer dig en forholdsmæssig andel af din bonus inklusiv feriegodtgørelse  - beregnet efter, hvor lang tid du var ansat. Var du eksempelvis ansat seks måneder af bonusåret, har du halvdelen af den sædvanlige bonus til gode – forudsat at målene for at udløse bonussen blev indfriet, naturligvis.

Hejs bonusflaget som tidligere ansat

Det er derfor nu, du skal hejse et flag over for din tidligere arbejdsgiver, siger juridisk chef i fagforeningen Business Danmark, Frank Kanlund.

- Man glemmer nemt sin bonus eller bliver glemt, når man for længst er draget videre i et nyt job. Det sker sjældent af ond vilje, så i de fleste tilfælde kan en venlig påmindelsesmail til den tidligere arbejdsgiver hurtigt rette op på forglemmelsen, siger han.

- Spørg ind til bonusmålene, bonussens størrelse og hvornår pengene forventes udbetalt? Det kan blive bedste timeløn, du nogensinde har tjent.

- Er der noget, som afviger fra det, du forventede, så stik fingeren i jorden blandt dine tidligere kolleger, lav en hurtig research af regnskabstal og tag så os med på råd, siger Frank Kanlund.

Har du brug for en jurist?

Få bonus på forhånd, hvis du skifter job i år

Overvejer du at skifte job i 2019, kan du også gå efter at få udbetalt en forholdsmæssig andel af din bonus, når du fratræder frem for at vente til 2020.

- Du skal nok være forberedt på at handle lidt, hvis du foretrækker rede penge i hånden her og nu end en lottoseddel. Har du en god kemi med din arbejdsgiver, er tæt på bonusmålene og bonusårets udløn, kan du chance på lottosedlen. Men fratræder du allerede i bonusårets første halvdel, kan rede penge være at foretrække, fordi du ikke kan påvirke målopnåelsen. Der er mange parametre i spil, så tag altid andre med på råd, siger han.

3 bonusinfo fra vores lønstatistik

  • 36 pct. af salgs- og marketingmedarbejderne i Danmark har en bonusaftale
  • De fik i snit udbetalt 76.764 kr. i bonus
  • Bonus udgør typisk 12 pct. af den samlede løn

Prøv vores lønberegner

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

  • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
  • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
  • krænke privatlivets fred
  • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
  • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.