Alt du bør vide før firmajulefrokosten

Julefrokosten er pakket ind i myter om fest, flirt og farlige promiller, men ser virkeligheden overhovedet sådan ud? Se vores 8 festforventninger

Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Den årlige begivenhed på jobbet. Julefrokosten. Den er berømt og berygtet for mængden af øl, snaps, den løsslupne stemning og klichéer om udskejelser i kopirummet.

Er du en af dem, der gruer for den årlige begivenhed af frygt for upassende adfærd fra en kollega, vil det måske overraske dig at finde ud af, hvad andre i virkeligheden tænker om julefrokosten.

Julefrokosten er ikke hjerternes fest

Fagforeningen Business Danmark har via Epinion taget temperaturen på danskernes forhold til firmajulefrokosten - den viser, at kun én procent har intentioner om at flirte med en kollega.

Vi ser i langt højere grad julefrokosten som en kærkommen chance for at være sammen. Hele 38 pct. svarer nemlig, at de mest af alt ser frem til at få et godt grin og lære kollegaerne bedre at kende.

At Amors pile ikke smelter hjerter ved julefrokosten overrasker ikke Business Danmarks landsformand, Jens Neustrup Simonsen.

- For år tilbage blev der nok skejet mere ud med alkohol og utroskab, og der blev leveret nogle rå sandheder til chefen hen på de små timer. Men julefrokosten har ændret karakter, så det i dag handler om at pleje relationer og nyde den gode julemad med kollegerne. Så fordommene om den klichefyldte julefrokost, der hvert år fylder medierne, holder altså ikke, siger han.

Husk, du ikke har fri under festen

Julefrokosten er noget, både medarbejdere og ledere glæder sig til. Det er her, årets bedrifter skal fejres. Men staffing director i vikar- og rekrutteringsselskabet Randstad, Michael Holm, opfordrer alligevel til at lade abejdssnakken ligge.

- Alle har ansvar for, at skabe en sjov aften. Undgå at tale for meget om arbejdet. Snak heller om, hvad der optager folk i mere private rammer, råder Michael Holm.

Selvom Michael Holm anbefaler, at du parkerer arbejdet, så husk, at du stadig er på arbejde. I hvert fald i fysisk forstand. Det betyder nemlig, at din arbejdsgivers skadesforsikring dækker, hvis balancen svigter og du får en skade efter for mange øl og drinks – uanset om det sker på arbejdspladsen eller i lejet lokale.

Men fortsætter du løjerne ude i byen bagefter, er eventulle opståede skader ikke længere arbejdsgiverens ansvar.

Er uheldet ude, er det vigtigt med dokumentation. Søg læge, så du kan få registreret skadens omfang og tag en snak med chefen. Husk også at melde skaden til din egen ulykkesforsikring og som arbejdsskade til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Sådan har vi det med julefrokosten på jobbet

 1. Jeg forbinder det med en sjov dag, hvor man lærer sine kolleger bedre at kende (38%)
 2. Jeg glæder mig til at feste med mine kolleger (27%)
 3. Jeg elsker julefrokoster på grund af maden (17%)
 4. Jeg gider ikke bruge min fritid med mine kolleger (13%)
 5. Jeg bryder mig ikke om at være fuld med mine kolleger (13%)
 6. Jeg frygter pinlige episoder (4%)
 7. Jeg føler et pres fra mine kolleger om, at jeg skal drikke alkohol (4%)
 8. Jeg forventer at skulle flirte med én eller flere af mine kolleger (1%)
Del på:
Facebook
Twitter
LinkedIn

0 Kommentarer

Retningslinjer for businessdanmark.dk/InBusiness

Eksterne redaktionelle bidrag (tekst + illustration) må ikke:

 • overtræde dansk lovgivning og/eller opfordre til kriminalitet
 • krænke, true eller forfølge personer eller grupper af personer
 • krænke privatlivets fred
 • linke til/markedsføre hjemmesider, der opfordrer til kriminalitet, krænker, truer eller forfølger personer eller grupper af personer
 • linke til/markedsføre kommercielle hjemmesider, konkrete produkter, firmaer eller salgsmaterialer.

Kommentarer til artikler på businessdanmark.dk/InBusiness skal relatere sig til indholdet, og krænkende/truende sprog tillades ikke.

Kommentarerne bliver offentlig tilgængelige og kan fremsøges via en søgemaskine, så undgå personfølsomme oplysninger.

Alt, der strider mod disse regler, slettes uden varsel.