• Arbejdsglæde
  • Salg

Hver tredje af os laver pseudoarbejde

Laver du også opgaver på jobbet, som du ikke kan se nogen mening? Du er langt fra alene. Det svækker både motivationen, velfærden og konkurrenceevnen
  • 17.08.2023
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Laver du også opgaver på jobbet, som du ikke kan se nogen mening? Du er langt fra alene. Det svækker både motivationen, velfærden og konkurrenceevnen

- Der findes ikke noget mere demotiverende på en arbejdsplads, hvis man oplever, at ens arbejdsopgaver er fuldstændig ligegyldige og ikke bruges til noget som helst, og det bør få alarmklokkerne til at ringe både i det offentlige og private.

Sådan lyder kommentaren til finans.dk fra Business Danmarks landsformand Jens Neustrup Simonsen, i kølvandet på regeringsseminaret 24. august, hvor regeringstoppen både flagede manglen på arbejdskraft og sendte 1 milliard kroner ekstra til velfærd til de økonomisk pressede regioner og kommuner.

En ny befolkningsundersøgelse som Norstat lar lavet for Business Danmark i starten af august viser, at hver tredje lønmodtager (32 procent) mener, at de udfører en række arbejdsopgaver, som aldrig nogensinde bliver brugt til noget. Værst står det til i den offentlige sektor hvor tallet er 36 procent mod 30 procent i det private.

Jens Neustrup Simonsen peger derfor på behovet for at se arbejdsprocesserne efter i sømmene, så tiden i det offentlige kan bruges på flere varme end kolde hænder, og i det private at vi kan få styrket konkurrenceevnen i dansk erhvervsliv.

- Tallene forekommer mig meget høje, og det indikerer klart, at der er stort potentiale for forbedringer. Mange har i dag tunge arbejdsbyrder med rapporteringsopgaver og andre administrative pligter, som muligvis kan strømlines. For at forblive konkurrencedygtige i fremtiden, og for at kunne levere den velfærd danskerne forventer, er det et afgørende mindstekrav, at medarbejderne holdes motiveret og engageret, fordi de oplever, at arbejdet de udfører er værdifuldt, påpeger Jens Neustrup Simonsen.

Op til en femtedel er spildtid

Der har naturligvis stor betydning, hvor meget af medarbejdernes daglige arbejde der opleves som spildt pseudoarbejde.

Af undersøgelsen fremgår det, at mere end hver tredje danske lønmodtager (37 pct.), mener, at op mod en femtedel af arbejdet, de udfører, aldrig bliver brugt til noget. Og knap tre ud af ti (28 pct.) mener, at over en femtedel af arbejdstiden er værdiløst. Tid, der kunne bruges til øget produktivitet eller indførelsen af en kortede fire dages arbejdsuge.

Han peger på, at løsningen ikke nødvendigvis er kompliceret.

- Der ligger en ledelsesopgave i at afdække, hvad der egentlig skaber værdi for kunder og borgere og hvad der ikke gør. Det er en rutine, som er nødvendig at gentage med jævne mellemrum, fordi kravene fra omverdenen og den teknologiske udvikling går så stærke, som den gør.

- Når det er sagt, så ligger der også en basal ledelsesopgave i at afdække, hvad der af medarbejderne opleves som meningsløst og tydeligt kommunikere, hvad deres konkrete opgaver i så fald bidrager til i den store eller lille sammenhæng. For ikke alt er nødvendigvis pseudoarbejde, når det kommer til stykket. På den måde kan det genskabe motivationen, hvilken vil have en positiv effekt på kulturen og den generelle produktivitet, forklarer Jens Neustrup Simonsen.

Han opfordrer også til at inddrage AI i jagten på effektiviseringer, så der frigøres mest mulig tid fra dokumentationsopgaver.

Tag fat i os, hvis du har brug for karrieresparring til at genvinde motivationen.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.