• Skat
  • Salg

CO2-afgift vil give mindre bøf på tallerkenen

Danskerne vil komme mere grønt og mindre kød på tallerkenen, hvis vi får klimadifferentierede afgifter og moms
  • 21.03.2024
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Kød vil blive dyrere, hvis regeringen indfører en CO2-afgift på landbrugsproduktion – det vil smitte af på prisen i køledisken og give grønnere spisevaner

Sidste måned præsenterede regeringens ekspertgruppe - med økonomiprofessor Michael Svarer i spidsen - sit bud på, hvordan en CO2-afgift for dansk landbrug kan se ud.

Tre modeller for landbrugets bidrag til at nå regeringens 2030-klimamål blev præsenteret. Og selv om Svarer-udvalget anbefaler at placere CO2-afgiften hos landmændene - hvor effekten vurderes at være 14 gange større end, hvis afgiften betales at forbrugerne - så vil afgiften hos landmændene smitte af på priserne i køledisken.

I den mest effektfulde model forventes prisen for et halvt kilo hakket oksekød at stige med 4,50 kr., mens en liter mælk vil blive 60 øre dyrere. I den billigste, men mindst effektive model, vil oksekød stige med op til 1,30 kr. og mælk 20 øre.

Omdiskuteret men effektfuld CO2-afgift

Men en CO2-afgift på landbruget vil ikke kun anspore landmændene til at vælge mere klimavenlige produktionsmetoder. En spritny meningsmåling blandt 1.264 danske lønmodtagere - lavet af Norstat for Business Danmark - viser, at selv om danskerne ikke knuselsker ideen – kun 27 pct. er begejstrede for ideen om dyrere bøffer - så forventer 40 pct., at en CO2-afgift vil få dem til at skære ned på deres kødforbrug.

Især kvinder og unge er tilbøjelige til at reducere deres kødforbrug med henholdsvis 47 % og 52 % i de to grupper, der siger, de ville købe mindre kød, hvis priserne steg.

På samme måde bider tanken om mindre kød på tallerkenen mest på storbyboeren i Københavns- og Aarhus-området (43/44 pct.). I Nordjylland, Sjælland og Sydjylland ligger andelen noget lavere på henholdsvis 33/35/37 pct.

Stort ønske om lavere moms på sunde fødevarer

Økonomiske instrumenter har altid påvirket forbruget, lige fra at begrænse rygning og alkohol og nu kød. Men hvad med frugt og grønt? Det giver Norstat-undersøgelsen fra Business Danmark også svar på.

Ifølge målingen mener 74 % af danskerne i høj grad, at momsen på sunde fødevarer bør sættes ned – og det vil få 59 pct. i undersøgelsen til at putte flere sunde madvarer i indkøbskurven. Det gælder især for kvinder og danskere mellem 19-34 år.

Ideen om en klimadifferentieret moms på fødevarer luftede Moderaternes fødevare- og landbrugsordfører, Charlotte Bagge Hansen, for få måneder siden.

”Det er vigtigt, vi håndterer klimakrisen på mange forskellige måder, og en af de måder er vores forbrugsvaner. Derfor mener vi, det skal være både billigere og nemmere for danskerne at fylde indkøbskurven med grønne og sunde fødevarer," sagde hun til Politiken i november 2023.

Det politiske signal bakker Business Danmarks landsformand, Jens Neustrup Simonsen, op om.

”Det giver rigtig god mening samtidig med indførelsen af en CO2-afgift at stimulere forbruget af mere klimavenlige og sundere produkter til glæde for forbrugerne og for at understøtte dansk landbrugsproduktion,” siger han.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.